X
Annons
X

USA har attackerat mål i Syrien

USA har tillsammans med Frankrike och Storbritannien genomfört en militär aktion mot Syrien. Attacken riktade sig mot forskningsanläggningar för kemvapen och stora explosioner uppges ha skakat Damaskus. USA:s försvarsminister James Mattis säger att inga ytterligare attacker planeras i nuläget.

Läs mer om Kriget i Syrien

NEW YORK Pentagon höll sent på fredagskvällen en presskonferens om den militära aktion som USA, Frankrike och Storbritannien genomfört gemensamt. Attacken är ett svar på den misstänkta kemvapenattacken i syriska Douma förra helgen där minst 60 personer dödades.

Fredagens amerikanska anfall ska ha genomförts med skeppsburna kryssningsmissiler och luftburna missiler. Missilerna har riktats mot tre anläggningar med kopplingar till kemvapen uppger Pentagon; ett forskningscenter i närheten av Damaskus, ett misstänkt lagringsutrymme av sarinpreparat nära Homs och en anläggning med kemvapenutrustning som också anses vara en kommandopost, även den nära Homs. På lördagsmorgonen amerikansk tid sa Pentagon att samtliga mål träffats med önskat resultat och att totalt 105 missiler avfyrades. Attacken beskrivs därför som dubbelt så kraftfullt som den attack Trump utförde för ett år sedan efter kemvapenattacken i Khan Sheikhun, då USA skickade 59 tomahawk-missiler mot mål i Syrien.

Damaskus himmel tidigt lördag morgon i Syrien. President Donald Trump sa i ett framträdande att anfallet är ett direkt resultat av att Ryssland misslyckats att stoppa Syriens kemvapenanvändning.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X