Annons
X
Annons
X

Max Manus orsakar rusning

Just när norrmännen trodde att de hade diskuterat färdigt om andra världskriget vänds allt på huvudet igen. Filmen om motståndshjälten Max Manus har snart sålt en miljon biljetter och blivit den största filmsuccén sedan 1970-talet.

[object Object]
Axel Henie gör rollen som Max Manus. Tillsammans med Gregers Gram arbetade Max Manus med fartygssabotage och illegal propaganda. Foto: ERIK AAVATSMARK/FILMKAMERATENE AS

Det är inte för att filmen ger en ny bild av motståndsrörelsen som den provocerar till debatt. Tvärtom. Det är en actionfilm med en kärlekshistoria som ändå lyckas fånga tidsandan med dess äppelkäcka hjältar.

För krigsgenerationen har det blivit ett måste att se filmen och pensionärerna strömmar till biograferna. Där möter de en generation ungdomar som inte har samma komplex i förhållande till kriget som sina föräldrar.

Max Manus (1914–1996) deltog i det som kallades Oslogänget. Det var en liten grupp av motståndsmän som sprängde flera tyska fartyg. De förstörde också arkiv som kunde ha använts för att rekrytera unga norrmän till tysk krigstjänst.

Annons
X

Oslogänget leddes av Gunnar Sønsteby – som var en av hedersgästerna när filmen hade premiär den 18 december i fjol.

Han var 25 år när han tillsammans med Max Manus, Gregers Gram och andra i samma ålder genomförde den första sprängningen av tyska fartyg i hamnen i Oslo med tidsinställda minor.

Den som har skrivit manus till filmen, Thomas Nordseth-Tiller, var också 25 år när han skrev det för tre år sedan, som en examensuppgift på Academy of Art i San Francisco.

–Jag hade läst böckerna Max Manus skrivit och tyckte att han var en fascinerande person. Hans personlighet kommer väldigt tydligt fram i böckerna.

Thomas Nordseth-Tiller kontaktade familjen och fick tillstånd att skriva ett filmmanus baserat på böckerna.

Först senare fick han kontakt med den erfarne filmproducenten John M Jacobsen. Det hela växte till ett projekt med en budget på 55 miljoner norska kronor.

–Ibland, någon enstaka gång när vi jobbade med filmen, så var vi säkra på att den skulle intressera många. Men att den skulle gå så bra hade jag inte kunnat föreställa mig i min vildaste fantasi, säger Thomas Nordseth-Tiller.

Redan innan filmen hade premiär skrev samhällsdebattören Erling Fossen en artikel i Aftenposten där han kritiserade att motståndsrörelsen återigen skulle hyllas.

–Varenda skott som avlossades på norsk jord under det andra världskriget har nu dokumenterats flera gånger. Vår besatthet av detta krig måste få ett slut. Norge måste acceptera att några vällyckade pojkstreck utförda av unga män inte kan kompensera för en bedrövlig krigsinsats, skrev Erling Fossen.

Han ironiserade över att det bara behövdes 800 tyska soldater för att inta Oslo och att ett land som är skapat för gerillakrig bara höll ut i två månader. En konsekvens av sabotageaktionerna under ockupationen var dessutom att oskyldiga civila avrättades av tyskarna.

Erling Fossen fick snabbt svar från Gunnar Sønsteby.

–Hela texten är genomsyrad av Nasjonal Samlings argumentation från kriget, dundrade den 91-årige krigshjälten.

Nasjonal Samling, eller NS, som det ofta förkortas, var det norska nazistpartiet. Efter kriget ställdes alla som varit medlemmar inför rätta. 50000 dömdes – ibland till mindre böter, men skamstämpeln sitter kvar än idag. 200000 barn med NS-föräldrar har växt upp efter kriget och känt sig mobbade. Många av dessa ställde sig på Erling Fossen sida.

Debatterna har rasat i alla sorters medier.

Filmen hade förstås inte blivit en sådan succé om den inte också var mycket välgjord. En stor del av budgeten har använts för göra miljön tidstypisk, med vedtravar överallt i staden. Max Manus spelas av Axel Henie som hyllas som den bästa manliga filmskådespelaren i Norge just nu. Regissörsduon Joachim Rønning och Espen Sandberg får beröm för att de lärt sig alla Hollywoods regler för hur en film ska göras. Traditionellt, men effektivt.

–Det finns en hel generation som tycker att det är exotiskt att tänka på att det varit skottlossning i fastigheten där de bor och att det genomfördes sabotageaktioner i Oslo för bara 60 år sedan, säger Thomas Nordseth-Tiller.

–Jag skrev dialogen utan några riktigt bra källor för hur man talade på den tiden. Mest gick jag på hur vi umgås i min egen vänkrets.

Många av de som var med under kriget och har sett filmen tycker ändå att han fångat jargongen perfekt.

–Jag har fått ett helt nytt perspektiv på ålder. Vi är nog mycket mer lika än vad vi tror. Pensionärerna har också varit 25-åringar en gång.

Max Manus kommer att visas i Sverige efter sommaren.

Annons
Annons
X

Axel Henie gör rollen som Max Manus. Tillsammans med Gregers Gram arbetade Max Manus med fartygssabotage och illegal propaganda.

Foto: ERIK AAVATSMARK/FILMKAMERATENE AS Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X