Recension

Max Ernst, Dröm och revolution, Max ErnstMax Ernsts universum lockar ännu

Rik utställning. Trots täta hänvisningar till dagens cybervärldar är det i Max Ernsts eget universum med sina vidunder och förgiftade paradis som åskådaren fastnar på Modernas makalösa utställning.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det hör till Moderna museets nya roll att leta efter aktuella läsningar för att göra samtid av vår historia. Så är det även med den slösande rika Max Ernst-utställningen. Nästan fyrtio år efter den förra Ernstexposén lyfts konstnären in i dagens datorspel och cybervärldar. Också centrala sidor i katalogen har fått en samtida accent med ett dopp i det digitala färgbadet.

Dagens fotoshoppande ungdomar kommer att hitta ingångar i Max Ernst häftiga bildkrockar och branta kast mellan stilar, dissonanta färgsättningar och tekniker. Det är en klassikerutställning samtidigt som bilderna tränger in i vårt medvetande och behåller sin gnagande gåtfullhet. Med sin fördomsfria inställning till bildmediet blir han en konstnär i vår tid, även om det dagsaktuella i hans konst löper risken att stanna på ett ytligt visuellt plan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons