Annons
X
Annons
X

Max: En fullständig katastrof

Vd:n för hamburgerkedjan Max, Richard Bergfors, får kritik efter att han i ett månadsmejl till företagets anställda skrivit att en ”fullständig katastrof” kan vänta om S och V vinner valet och därmed höjer både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga.

Foto: TT

”Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Det vore fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt.”

Så avslutas det månadsbrev som nyligen skickades till anställda vid Max och som sajten
alliansfrittsverige.nu tagit del av och låtit publicera.

Vilket var syftet med brevet och dess avslutande rader?

Annons
X

– Det är ett månadsbrev som skickas ut varje månad – har så gjorts i tolv års tid. Jag tar alltid upp det som händer inom företaget nu och framgent och det som påverkar oss mest, både positivt och negativt, säger Richard Bergfors till SvD.

– Det finns ett förslag från vissa partier att höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. Om det blir verklighet vore det en fullständig katastrof både för oss och för hela branschen. Det är jag säker på att 99 procent av alla företag i branschen skulle ställa sig bakom.

– Det här riskerar att spoliera hela branschen, stanna av tillväxten och tusentals personer riskerar att förlora jobben. I huvudsak ungdomar. Vi har anställt 279 personer på grund av momssänkningen. De jobben är direkt i farozonen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vill ni påverka hur era anställda röstar i höstens val?

  – Absolut inte. Jag skulle vara extremt naiv om jag trodde att jag kan påverka hur de röstar. Folk har betydligt mer integritet än så. Vad jag vill är att få till en debatt i frågan. Mitt mål är helt politiskt obundet, jag har varit emot alliansen i en massa frågor innan.

  Förstår du dem som kan tolka det så?

  – Nej, jag tycker det är löjligt. Uppenbarligen misstolkas det, men det kan ju allting göra. Det är en överlevnadsfråga för oss och att inte kunna diskutera den frågan med sina anställda – ett sånt samhälle vill inte jag ha.

  En överlevnadsfråga, säger du. Men det var väl inte så att det var fara för era affärer innan de här förslagen gick igenom?

  – Verksamheten anpassar sig efter förändringarna. Om du då höjer skatterna – för oss skulle det bli långt över 200 miljoner kronor – då finns bara en lösning på problemet: att kraftigt höja priserna. Det leder i 99 procent till minskad omsättning, som leder till minskad personalstyrka – precis som det blev tvärtom när momsen sänktes.

  Bland andra IFAU har visat att sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga varit ineffektiv.

  – Det finns en hel del utvärderingar som visar på motsatsen. Vår egen branschorganisation har visat att över 10 000 nya jobb har skapats.

  – Jag har en skyldighet att visa vad det här får för konsekvenser för min bransch och vårt företag. Det här är långtifrån det sista ni kommer att höra från mig i den här frågan.

  Är alla medel tillåtna? När sänkningen av restaurangmomsen gått igenom gav ni alla riksdagsledamöter presentkort som de själva valde att skicka tillbaka.

  – Självklart måste man hålla sig till lagar och regler, och etik och moral. Nej, alla medel är inte tillåtna, man måste följa gängse regler.

  – Jag kan inte ens se att jag skulle vara någonstans i närheten.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X