Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Torbjörn Isacson: Maud Olofsson viker ner sig för el-juntan

Nej, Maud Olofsson, det här imponerar inte. Svaren på de viktiga frågorna kring den havererade elmarknaden ger en bitter eftersmak av politisk snömos med svagt näringsinnehåll. Någon verklig vilja att göra något åt el-juntans maktställning verkar inte finnas.

Det tog Maud Olofsson och hennes stab på näringsdepartementet drygt en vecka att svara på E24/Aftonbladets frågor. Den långa svarstiden motsvaras knappast av kvaliteten på svaren.
Läs svaren här

Det handlar mycket om att konkurrensen och transparensen måste skärpas, och den förnybara elen byggas ut. Hur de två första kritiska punkterna ska uppnås är betydligt mer luddigt.

Faktum kvarstår att konkurrensen är katastrofal, där el-juntan – Vattenfall, Fortum och Eon – utnyttjar sin styrkeposition till att skinna sina kunder. E24 har i en serie artiklar visat hur deras lönsamhet är överlägsen i Norden, jämfört med de andra marknader de finns på. Den kärnfrågan försöker Maud Olofsson runda.

Annons
X

Den omtalade integrationen med andra länder, som Olofsson lyfter fram som en viktig lösning, har också visat sig ha våldsamma brister där kapaciteten går ned radikalt när det skulle kunna leda till pressade priser i Sverige. Ungefär lika lägligt som att kapacitet i Sverige på olika sätt försvinner vid – för el-juntan – lämpliga tillfällen. Alltid med effekten att priserna för de svenska konsumenterna kan pressas upp ytterligare.

För Centerpartiet är de höga priserna välkomna för att motivera utbyggnaden av den förnybara energi som Maud Olofsson talar sig varm för. Att priset under tiden blir en våldsam förmögenhetsöverföring till eljättarna väljer hon av svaren att döma att blunda för.

Det faktum att olika skatter på elen beräknas ge staten 28 miljarder kronor i intäkter i år visar tydligt på att staten och el-juntan sitter i samma båt. Båda är nöjda med den nuvarande ordningen.

Motsatsen gäller de galärslavar till kunder som svettas under de dignande elräkningarna.

Och elkunderna är, vilket Maud Olofsson inte riktigt verkar tänka på när hon skickar ut sina luftiga svar, också väljare.

På E24 får du nu direkt chansen att ge din röst – är du nöjd med
Maud Olofssons svar? Sätt ditt betyg här uppe till höger.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X