Annons
X
Annons
X

Maud Olofsson på nyckelpostion i Clintons toppråd

Hillary Clintons nya toppråd ska stärka kvinnors ekonomiska ställning i världen. Maud Olofsson har fått en nyckelposition - och det verkar som att den före detta svenska näringsministern planterade idén hos den amerikanska utrikesministern.

[object Object]
Maud Olofsson och Anna Lithagen ska åka till USA i höst och träffa nätverket för kvinnorsföretagande med bl.a. Hillary Clinton. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Maud Olofsson kommer in på Mornington hotel. Som vanligt syns hon väl, idag i orange jacka och matchande blommig schal. Även mobilfodralet matchar.

– Ingenting lämnas åt slumpen, säger den före detta näringsministern och partiledaren och skrattar. Men det ligger också allvar bakom. Som kvinna i ledarposition, menar hon, måste man ta ett aktivt beslut att smälta in bland gubbarna, eller sticka ut.

Den strategin, tillsammans med några andra väl uttänkta, tog henne till den svenska makteliten och har nu även placerat henne i det globala toppråd som Hillary Clinton satt samman för att under sin sista tid som utrikesminister i USA få upp kvinnofrågan på agendan.

Annons
X

Faktum är att det verkar som att Maud Olofsson och Anna Lithagen från Näringsdepartementet, som även nu finns vid hennes sida, planterade själva idén. För tre år sedan tog de initiativet till att träffa Hillary Clintons medarbetare för att diskutera hur man kan lyfta frågan om kvinnors ledarskap globalt.

Förra våren kom plötsligt en förfrågan från amerikanska ambassaden om de fick nominera Maud Olofsson till ett råd som Hillary Clinton skulle ha och vid första träffen i januari tog en av medarbetarna henne åt sidan och sa ”det tog ju ett par år, men det blev av i alla fall.”

– Då tänkte jag yes, säger Maud Olofsson och gör en segergest.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  International Council on Womens Business Leadership (ICWBL) ska verka för att stärka kvinnors ekonomiska ställning. Anna Lithagen visar ett mobilfoto på 20 mäktiga kvinnor uppradade runt Hillary Clinton. Nästan samtliga klädda i mörkblått eller rött. Och med en brosch på kavajslaget.

  – Kärringmarkören, säger Maud Olofsson och skrattar högt.

  Själv hade hon klätt sig för att synas- i klarrött. Det krävdes en ”powerdräkt” i det här gänget, konstaterar hon.

  – Hillary är väldigt engagerad i de här frågorna. Hon satt en halvtimme längre än det var tänkt. Hon fick energi av den här gruppen.

  Maud Olofsson pratar uppsluppet om topprådet där hon även har sällskap även av Cherie Blair och Pepsis vd och styrelseordförande Indra Nooyi. Innan mötet i Washington fick hon ytterligare ett förtroende - att leda undergruppen kring kvinnligt ledarskap och företagande.

  Namnen i den har precis blivit klara. Och nu är det bråttom, redan till nästa möte i höst ska det finnas både policyförslag och handlingsplaner på plats. Gruppen förväntas också driva implementeringen.

  En av kvinnorna i ICWBL-rådet är Sri Mulyani Indrawati, idag operativ chef för världsbanken. Under sin tid som finansminister i Indonesien (2005-2010) ändrade hon lagen så att kvinnor fick rätt att äga. Det exemplifierar de stora skillnaderna mellan hur långt länderna kommit.

  – Sverige har också gått från att vara fattigt till rikt. Där finns några grundläggande saker vi gjort när det gäller skattelagstiftning, rättslagstiftning barnomsorg och föräldraförsäkring som andra länder skulle behöva göra, säger Maud Olofsson.

  Anna Lithagen förklarar att det också handlar om att hitta nycklar som går att applicera över hela världen som förebilder, nätverk, mentorer och ledarskapsträning. Projektet med 800 kvinnliga företagarmentorer är ett som intresserat Hillary Clintons stab.

  Maud Olofsson vill trycka på de stora internationella organisationerna, som Världsbanken IMF och EU:s ansvar i att kräva kvinnorepresentation för att gå in med ekonomiskt stöd och ställa krav bland annat i Nordafrika när demokratier ska byggas där.

  – Där tror jag att Hillary tänker sig att använda sin position som utrikesminister till att pusha de här institutionerna som varit väldigt manliga.

  Vad kan vi i Sverige lära oss?

  – Framförallt att politiken och näringslivet ska samarbeta mer. På amerikanska utrikesdepartementet är det självklart att företagen ska vara med och ta ansvar.

  Den nybildade undergruppen som är spridd över Asien, Afrika, Latinamerika, Europa och USA kommer inte hinna träffas, konstaterar Maud Olofsson. De håller kontakten via telefon och mejl - och Googleplus.

  Är det självklart att bara kvinnor är involverade?

  – Det är ju inte många karlar som tagit ledarskapet i den här frågan. Vi kommer att ha förslag kring hur vi får män involverade. I första hand är detta en tillväxtfråga, säger Maud Olofsson som är övertygad om att jämställdheten i företagen så småningom kommer att bli en renlighetsfaktor - som miljöfrågan.

  – I många länder utbildar sig kvinnor mer än män idag, kvinnor under 30 år tjänar mer än männen i USA. Något är på gång. Proppen kommer att gå ur, men det gäller att öka trycket.

  Annons
  Annons
  X

  Maud Olofsson och Anna Lithagen ska åka till USA i höst och träffa nätverket för kvinnorsföretagande med bl.a. Hillary Clinton.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X