Mattrender från Madrid

MATKONFERENS. Madrid Fusión är världens mest inflytelserika gastronomikonferens. SvD:s utsände har sett matlagningsuppvisningar av världens främsta kockar och lyssnat till debatter med den församlade mateliten. Här är en sammanfattning från några av mässans höjdpunkter.

Under strecket
Publicerad
AP
Foto: AP
COULORBOX
Foto: COULORBOX
BJÖRN LARSSON ASK
Foto: BJÖRN LARSSON ASK
ERIK GALLIARD REUTERS
Foto: ERIK GALLIARD REUTERS
Annons
AP
Foto: AP
COULORBOX
Foto: COULORBOX
BJÖRN LARSSON ASK
Foto: BJÖRN LARSSON ASK
1/2
AP
Foto: AP
2/2
COULORBOX
Foto: COULORBOX

Träsmak 1

Danske konceptkocken Torsten Schmidt komponerar gastronomiska rätter med tillhörande personliga historier. Inspirationen kommer ofta från naturen. Doften av nyhyvlat trä är något han uppfattat som att de flesta har angenäma minnen av. En god glass gjord på nedmalda ekspån blev resultatet av iakttagelsen. Schmidt gjorde även en rätt på mosad jordärtskocka, som fått jäsa tillsammans med grädde och lite socker och därmed, märkligt nog, fått en tydlig smak av kokos.

Foto: BJÖRN LARSSON ASK

Träsmak 2

Japanske toppkocken Narisawa visade hur han bakar bröd och kakor på trämjöl. Infusion av ek och ceder blir ett spad, tillsammans med naturlig jäst från trädstammar ute i skogen. Och mjöl på detsamma. Hela processen är ytterst naturlig och enligt kocken blir dessa bröd även nyttiga. Betydligt godare än det låter, kan intygas från en provsmakande publik. En brödteknik som säkert kommer appliceras långt utanför ett gastronomikök i Tokyo.

Annons
Annons
ERIK GALLIARD REUTERS
Foto: ERIK GALLIARD REUTERS
Foto: ERIK GALLIARD REUTERS

Fransk stjärna med enkla vanor

Alain Ducasse, vars restauranger har många stjärnor i Michelinguiden, fick frågan om han ska öppna restaurang i Spanien. Men då han anser att konkurrensen är alldeles för hård i grannlandet har han inte för avsikt att göra det. Skillnaden mellan spansk och fransk gastronomi är att Spanien är ett nytt och nyfiket gastronomiland, anser Ducasse.

–Vi fransmän har en lång tradition som utvecklas väldigt sällan och väldigt långsamt. Därtill är vi arroganta och stolta över det, säger Ducasse.

Det värsta som finns inom gastronomi, enligt honom, är dåliga kopior. Hans strävan är att vara nummer ett, och det med hjälp av perfekta råvaror. Själv äter stjärnkocken helst grönsaker från sin egen trädgård som han anser vara den finaste maten.

Matgurun Ruth Reichl siar om framtiden

I 15 år var hon New York Times fruktade och hemligt utklädda krogkritiker, och spenderade varje år 200000 dollar på recensionsmåltider. Efter det var hon chefredaktör för nyss nedlagda amerikanska Gourmet.

–Ekologiskt odlad mat är ingen trend, det är en självklarhet i framtiden. Barnen som växer upp nu kommer att anklaga oss för att vi inte gjorde mer tidigare. Även Kina har nu börjat förstå betydelsen av ekologisk odling och hållbarhet. De kan mycket väl bli världsledande i framtiden.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons