Annons

Ny forskning: Måttligt med salt hotar inte hälsan

Vi behöver inte vara jättebekymrade över saltet enligt en ny stor studie.
Vi behöver inte vara jättebekymrade över saltet enligt en ny stor studie. Foto: Helena Larsson/IBL

Salt i maten kanske inte är så farligt som många tidigare, trott visar en stor internationell studie. De hälsofarliga effekterna går också att dämpa med en god kost i övrigt.

TT
Publicerad

”Generellt behöver folk inte vara jättebekymrade över just saltet”, skriver Annika Rosengren, professor i medicin vid Sahlgrenska akademin, ansvarig för den svenska delen av studien, i ett pressmeddelande.

Att få i sig motsvarande drygt två teskedar per dag ökar inte riskerna för hjärt-kärlsjukdom, hjärtinfarkt eller stroke, visar studien som nu publiceras i tidskriften The Lancet. Bakom studien står forskare från ett tjugotal länder och deras slutsats är att de flesta inte ökar sina hälsorisker så länge de håller sig under en daglig saltkonsumtion om 12,5 gram, eller två och en halv tesked.

Annons
Annons
Annons