Annons
X
Annons
X

Måttligt intresse för nationaldagen

Svenskarnas intresse för nationaldagen är svagt. Bara en av fem svenskar uppger att de ska fira den 6 juni. Det visar en ny studie som presenteras i veckan.

Trots att nationaldagen har blivit helgdag är det bara en av fem svenskar som väljer att fira.
Trots att nationaldagen har blivit helgdag är det bara en av fem svenskar som väljer att fira. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX

Nationaldagen – tidigare Svenska flaggans dag – är helgdag sedan tre år tillbaka. Men trots nationaldagsbakelser och flaggviftning har dagen inte fått fäste som tradition. I en ny undersökning, som gjorts av organisationen Min Mat, uppger bara 20 procent av de tillfrågade att de ska fira dagen. Majoriteten av dessa blågula ivrare bor i Svealand medan intresset är svalast i Blekinge, Skåne och Halland.

– Vi har ingen nationaldagstradition som många andra länder har. En del ser det som ett startdatum för sommaren och intresset ökar ändå långsamt. Men många andra förstår över huvudtaget inte varför man ska fira dagen, säger Cecilia Boman, på Min Mat.

Av de som firar nationaldagen stannar 53 procent hemma eller besöker släktingar och vänner. Firandet ökar med ortsstorlek och storstadsbon åker gärna på picknick. Drygt 22 procent vill äta festligare och då handlar det främst om storstadsbor och äldre. Men även här är bristen på traditioner tydlig. En klar majoritet – 80 procent – anser att det är viktigt eller mycket viktigt att festmåltiden består av svenska råvaror. Men sedan går åsikterna isär. I mattoppen återfinns typisk midsommarmat som jordgubbar, sill och nypotatis. Samtidigt är grillning är ett populärt alternativ.

Annons
X

– De flesta har en liten buffé där midsommarmaten utgör förrätten och sedan grillar man till varmrätten. Att grilla är otroligt populärt, säger Cecilia Boman.

Undersökningen genomfördes i april. 1 555 personer i åldern 20-65 år besvarade frågorna.

Annons
Annons
X

Trots att nationaldagen har blivit helgdag är det bara en av fem svenskar som väljer att fira.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X