X
Annons
X

Måttlig alkoholkonsumtion ökar cancerrisken

Bra för hjärtat och minskar risken för åderförkalkning? Möjligen, men de negativa effekterna med alkohol överväger de positiva, enligt forskare.

Även kring måttlig alkoholkonsumtion finns en tydlig koppling till cancer. Av bröstcancerfallen antas alkoholen ligga bakom ett av 15 fall.

Av SvD
undefined
Foto: COLOURBOX

Att ett glas vin några gånger i veckan snarare är positivt än negativt, hör till de senaste årens forskningsresultat som vi gladast tagit till oss.

Men en ny
rapport som pubicerades i amerikanska Journal of Public Health i mitten på veckan, visar att det finns en tydlig koppling mellan alkohol och cancer. Enligt rapporten är alkhol orsaken till ett av 30 cancerfall. När det handlar om bröstcancer specifikt ligger alkohol bakom ett av varje 15 fall.

Dessvärre går det inte att trösta sig med att det inte finns någon fara när det handlar om måttlig konsumtion, även om riskerna ökar med intaget. Enligt forskarna står en alkoholkonsumtion på max en och en halv drink per dag för runt en tredjedel av de alkoholrelaterade cancerfallen.

Annons
X

– Som väntat löper personer med högre alkoholanvändning också högre risk, med det finns egentligen ingen säkerhetsgräns när det gäller alkoholkonsumtion, säger rapportförfattaren och forskaren, David Nelson vid U.S. Cancer Institute till den nätbaserade läkemedelstidskriften Webmd.

David Nelson sätter forskningsresultaten i relation med de positiva effekter som alkohol visat sig ha i andra studier, som mindre risk för åderförkalkning och diabetes.

– Sett i ett större sammanhang av områden och problem som alkohol är orsak till, ligger alkoholen bakom tio gånger fler dödsfall än den undviker, säger han till nättidskriften.

Det bästa man kan göra för att minska sin egen cancerrisk är alltså att undvika alkohol, enligt studien.

– Ju mindre du dricker, desto lägre är risken för alkoholrelaterad cancer, säger David Nelson.

Bröstcancer hos kvinnor är tillsammans med cancer i mun, hals och matstrupe de vanligaste cancerformerna orsakade av alkohol. Även risken för cancer i lever och tjock- och ändtarm, ökar med alkoholkonsumtionen.

Enligt amerikanska Cancer Society är det dock inte klarlagt varför alkohol ökar cancerrisken. En teori är att alkoholen skadar cellerna på olika sätt. Alkoholen kan också göra det lättare för andra ämnen att tränga in i cellerna, som exempelvis ämnen vid rökning, skriver Webmd.

Fler artiklar från vetenskapsmötet:

Så dricker Sverige svd.se

SvD.se

Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X