Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Sunneborn: Pappas självmord har förstört mycket i mitt liv

Foto: IBL

Längdhoppslegenden Mattias Sunneborn bar länge på hemligheten om sin pappas självmord. I dag föreläser han om sin idrottskarriär och personliga resa – med målet att stigmat kring självmord ska försvinna.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 7 maj 2018
Annons

– En vecka efter min pappas självmord bestämde jag mig för att bli först i Sverige med att hoppa åtta meter. Och det blev jag också.

Mitt emot mig sitter en av Sveriges främste längdhoppare genom tiderna. Under 1990- och 2000-talet fullkomligt regnade det medaljer över den målinriktade gotlandssonen. Han gjorde sig inte bara känd som en duktig idrottsman, utan också för sina självsäkra uttalanden i media – alltid lika säker på att vinna. En gång köpte han vinnarchampagne redan på flygplatsen, en annan gång bjöd han in sina vänner till guldfest innan han ens hoppat. Bakom framgångarna låg det mycket hårt slit – men också en tragedi som sporrat honom att prestera bättre. När Mattias var 15 år gammal begick hans pappa Gunnar självmord – något som kommit att präglat hela hans liv.
– Hade jag inte haft idrotten så hade jag inte klarat mig, hans självmord har förstört mycket för mig i livet.

Mattias berättar att han begick två stora misstag när pappan dog.
– Det ena var att ljuga för alla om hur han dog och det andra var att jag höll hemligheten inom mig.

Annons
Annons
Mattias tillsammans med sin pappa Gunnar.

Mattias tillsammans med sin pappa Gunnar.

Pappans självmord skedde en vecka innan Mattias skulle flytta till Växjö från Gotland för att börja på friidrottsgymnasium.

– Det var jobbigt att vara ensam, men samtidigt ville jag inte vara hemma där folk visste vad som hade hänt. I Växjö byggde jag upp en ny värld där allt kretsade kring friidrotten. Det blev min flykt från verkligheten. Men när jag kom hem till det lilla rum jag var inackorderad i var det jobbigt. Jag kände mig ensam och ledsen, allt kändes meningslöst. I många år grät jag mig till sömns.

Mattias tillsammans med sin pappa Gunnar.

Din pappas självmordsbrev var daterat ett år innan han tog sitt liv.
– Det var ett av mina syskon som såg det, vi har därför utgått från att han försökt begå självmord tidigare. I brevet skrev han också att jag skulle föra familjenamnet vidare och fortsätta med idrotten. Självmordsbrevet finns dock inte längre, mamma rev söder det vid ett senare tillfälle.

Mattias hade alltid sett upp till sin pappa, som hela tiden hjälpt honom utvecklas inom idrotten och peppat honom att bli bättre. Nu när han var borta så ville han hedra honom och tillägnade all sin träning åt pappan.

– Jag blev helt manisk och besatt av att klara målen jag satt upp. Min karriär gick spikrakt uppåt och 1995–1996 gick det som allra bäst. Då dog också min mamma, men hon hann se att det gick bra för mig.

Annons
Annons
Jan Collsiöö / PRESSENS BILD
Foto: Jan Collsiöö / PRESSENS BILD

Det var i SVT-programmet Mästarnas Mästare som Mattias för första gången på 28 år berättade sanningen om sin pappas död.

– Det var stundens ingivelse som gjorde att jag berättade. I min minnesfilm togs det upp att jag hade varit med i ett slagsmål och då hörde jag mig själv plötsligt berätta om pappas självmord. Det var som terapi att äntligen få tala sanning. När programmet sändes var det som en sten föll från hjärtat. Och uppmärksamheten kring det blev jättestor, ännu större än vid mina sportprestationer.

Foto: Jan Collsiöö / PRESSENS BILD

I dag är Mattias ambassadör för Suicide Zero, en ideell organisation som arbetar för att minska självmorden i Sverige. Han önskar själv att organisationen hade funnits när hans pappa gick bort.

­– Alla mår dåligt ibland och det ska vara naturligt att prata om det. Jag kommer ihåg första gången jag skulle gå utanför huset efter att pappa dött, jag skulle gå till ICA-affären i Fårösund. När jag kommit halvvägs mötte jag en klasskompis och hennes föräldrar. Vi fick ögonkontakt och då slog de bort blicken och bytte till andra sidan av trottoaren. Först flera år efteråt förstod jag varför de gjorde det, de blev obekväma och visste inte vad de skulle säga, säger Mattias.

Det är just denna attityd kring självmord som Mattias vill vara med att förändra. Det ska aldrig vara konstigt eller fel att prata om att man mår dåligt.

– Får jag reda på att någon har det svårt låter jag alltid den personen veta att jag finns där. Under de år jag samarbetat med Suicide Zero har jag lärt mig att det är lika naturligt att må dåligt som att må bra, det är en del av livet.

Om du fick träffa din pappa i dag, vad hade du velat säga till honom?
– Oj, det har jag faktiskt inte tänkt på. Hmm, jag skulle fråga honom vad anledningen var till att han tog livet av sig. Jag tror det hade hjälpt mig i bearbetningen att veta varför. Jag skulle också fråga varför han inte kämpade längre. I dag vet jag att hur dåligt man än mår så kommer man till slut må bättre.

Enligt Nationellt centrum för Suicidforskning och prevention tar ungefär 1 500 personer livet av sig i Sverige varje år. Hit kan du vända dig om du mår dåligt:

Suicide Zero
www.suicidezero.se

Mind, Självmordslinjen
www.mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen

Hjälplinjen
0771-22 00 60

Jourhavande präst
Nås via 112

Foto: IBL Bildbyrå

Annons