X
Annons
X

Kristoffer Leandoer: Måtte sista säsongen svika alla våra förhoppningar!

”Game of thrones” är en betydligt mer radikal och dynamisk berättelse än den ger sken av. Bakom klichéerna döljer sig bildningsromaner i närmast rysk tradition. Men vad händer med fantasy som genre när den går från särintresse för konstiga till ”Dallas” för allas vardagsrum?

Publicerad

Den 22 februari 2012 sändes första avsnittet av ”Game of thrones” på SVT. På några kvällar lyckades tv-husets inköpare med något som inte hyllmeter av litterär kvalitets­utgivning eller legioner av entusiastiska bokförläggare, tidskriftsredaktörer och kritiker lyckats med: att göra fantasy till en rumsren och folkkär genre i vårt land. 

Varken Astrid Lindgrens, Tove Janssons eller Maria Gripes genialitet hade gett genren utresetillstånd från barnkammaren, lika lite som all Peter Jacksons briljans och svärta kunde hindra filmatiseringen av ”Sagan om ringen” från att slentrianmässigt betraktas på samma sätt, varför ärrade filmkritiker som Nils-Petter Sundgren kunde fnysa nedlåtande om ”tomtar och troll”.

Den åttonde och sista säsongen av ”Game of thrones” har premiär på HBO Nordic samt C  More klockan 03.00 natten mot måndag.

Foto: HBO Bild 1 av 2

Författaren George RR Martin på besök vid inspelningen av den sjätte säsongen av ”Game of thrones”.

Foto: Nick Briggs/HBO Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X