Annons

”Måtte ministrarna stå emot narkotikaliberalerna!”

Förmodligen kommer missbruket att öka om det blir lagligt att använda narkotika för eget bruk, skriver artikelförfattaren.
Förmodligen kommer missbruket att öka om det blir lagligt att använda narkotika för eget bruk, skriver artikelförfattaren. Foto: Robin Haldert/TT

En avkriminalisering skulle vara en stor framgång för narkotikaförsäljarna i alla led. Sverige måste stå emot de starka globala krafter som försöker förändra svensk narkotikapolitik, skriver åklagaren Peter Olofsson i en replik.

Under strecket
Publicerad

Med alla till buds stående medel skall narkotikahantering bekämpas. Allt annat är fördärvligt för samhället, dess fortbestånd och för våra framtida generationer. Jag påstår det inte som en dogm utan som en empirisk kunskap.

I en rad olyckliga domar 2011 förändrade Högsta domstolen den stadgade påföljdspraxis som fram till dess innebar att höga fängelsestraff utdömdes för olaglig narkotikahantering. Efter 2011 halverades straffen i princip. Som en följd av detta har svensk polis bekämpning av narkotikabrottslighet minskat. I dag sker mycket få proaktiva utredningar mot narkotikabrottslighet då typen av brottslighet har nedgraderats från påföljdssynpunkt. Vi har inga eller få gatulangningsgrupper som tveklöst var ett bland de bästa verktygen i bekämpningen av narkotikabrott.

Annons
Annons
Annons