Måtte inte Puerta vinna finalen

I dag finns det anledning att hålla på Rafael Nadal. Doping och läggmatcher gör finalmotståndaren Mariano Puerta till ett av tenniscirkusens största rötägg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Perspektiv | Finalen i Öppna franska
Normalt brukar storfavoriten inte ha sympatierna på sin sida men så är fallet i dagens final på Roland Garros i Paris. Hela tennisvärlden håller tummarna för att 19-årige spanjoren Rafael Nadal ska bli förste debutant som vinner turneringen sedan Mats Wilander 1982.
37-rankade och oseedade Puerta har förstås stöd av släkt, vänner och fansen i Argentina men fler är det inte eftersom han har ett mycket skamfilat rykte på touren.
Främsta, men inte enda anledning, är att den 26-årige sydamerikanen för två år sedan lämnade ett positivt dopingprov (förbjudna medlet clenbuterol) på ATP-turneringen i chilenska Vina del Mar.
Han blev därmed den tredje argentinske spelare efter Juan Ignacio Chela och Guillermo Coria att stängas av för doping och om det är en tillfällighet att samtliga tre har samma läkare är väl upp till var och en att avgöra.

Efter att ha avtjänat en halvårslång avstängning var Puerta i juli förra året rankad 440 och hänvisad till de mindre
Challengerturneringarna. Han är efter dopingen starkare och bättre än någonsin tidigare och det stör konkurrenterna som vill ha en ren sport men som genom åren fått se de ansvariga föra en slapp dopingpolitik med kortare avstängningar än vad WADA-reglerna föreskriver.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons