Annons
X
Annons
X

Stor studie: Mättat fett inte så farligt

En stor brittisk studie med data om mer än 600 000 människor ger inget stöd för kostrådet att växla från mättat fett till fleromättat. En forskare bakom studien säger till SvD att man funnit ”praktiskt taget noll samband” mellan den totala mängden mättat fett och kranskärlssjukdomar.

[object Object]
Marmorerat kött i Östermalmshallen. Foto: HASSE HOLMBERG/TT

**Det vanliga kostrådet **att byta ut mättat fett mot fleromättat fett saknar vetenskapligt stöd.

Det visar en omfattande metastudie gjord av forskare vid Cambridge och Harvard. De har vägt samman data från 78 studier med tillsammans mer än 665 000 deltagare från 18 länder. Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Annals of internal medicine.

Vanliga källor till mättat fett är mjölk, smör, ost och fett kött, men även vissa vegetabiliska oljor som palmolja.

Annons
X

Även om det inte finns belägg för nyttan av att dra ned på mättat fett ser forskarna en tydlig hälsovinst av att äta mer fleromättat fiskfett, och att undvika transfett.

– Vi har inte funnit något vetenskapligt stöd alls för att det skulle vara fördelaktigt att växla mättat fett mot fleromättat, säger Cambridgeforskaren och en av författarna, Emanuele di Angelantonio, till SvD.

**Han tillägger att **de flesta människor ändå äter för mycket mat och skulle må bra av att äta mindre, även av mättat fett.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Emanuele di Angelantonio är bakgrunden till studien att kostrekommendationer i många länder föreslår ett minskat intag av mättat fett och ökat intag av fleromättat omega-3-fett.

  Men de nivåer som föreslås för hur mycket man bör äta varierar väldigt mycket vilket speglar en stor osäkerhet i det vetenskapliga underlaget.

  I den nya studien har forskarna vägt samman data från 27 så kallade randomiserade kontrollstudier med tillsammans drygt 100 000 deltagare samt 32 observationsstudier med tillsammans drygt en halv miljon deltagare.

  Resultaten beskriver de som en samlad och systematisk genomgång av de tillgängliga vetenskapliga bevisen.

  En svaghet med båda typerna av studier är att det kan förekomma felrapportering när deltagarna blir intervjuade eller fyller i frågeformulär. För att balansera den risken studerades även så kallade biomarkörer i blodprover. Sådana data fanns i 19 studier med dygt 30 000 deltagare.

  Så vad visar resultaten mer i detalj?

  – Vi fann praktisk taget noll samband mellan den totala mängden mättat fett och kranskärlssjukdomar oavsett om studierna tittade på födointaget eller på biomarkörer i blodet.

  Samtidigt såg forskarna en tendens som inte var statistiskt säkerställd till minskad risk för personer som ätit mejeriprodukter.

  **På samma sätt **såg forskarna ”noll samband” mellan intaget av enkelomättat fett – som är vanligt i olivolja – och kranskärlssjukdomar i båda typerna av studier.

  – När det gäller fleromättat omega-3-fett såg vi en minskad risk för dem som åt mest av fettsyrorna EPA och DHA. Däremot saknas det belägg för ett sådant samband när det gäller alfa-linolensyra, säger Emanuele di Angelantonio.

  Det senare finns i bland annat raps- och linfröolja och brukar räknas som omega-3-fett.

  **Studien innebär dessutom **ytterligare en motgång för företag som säljer tillskott med omega-3. I likhet med en annan stor metastudie som nyligen presenterades såg forskarna inga bevis för hälsoeffekter av sådana tillskott. De efterlyser därför mer forskning.

  En tänkbar förklaring som kan anas i tidigare studier är att hälsoeffekten är störst för dem som har ett mycket lågt intag, vilket sannolikt inte är typiskt för den genomsnittlige konsumenten av hälsokostpreparat.

  En annan, i det fallet väntad, slutsats från studien var att transfett gav en tydligt ökad risk för kranskärlssjukdomar.

  Eva Warensjö Lemming är nutritionist på Livsmedelsverket. Hon menar att studien är välgjord men att metoden inte gör det möjligt att dra slutsatser om effekten av att byta mättat fett mot fleromättat, kalori för kalori, i ett normalläge av energibalans.

  – Resultaten i denna studie belyser tidigare observationer och strider inte mot nuvarande rekommendationer om fett, kommenterar Eva Warensjö Lemming.

  Annons
  Annons
  X

  Marmorerat kött i Östermalmshallen.

  Foto: HASSE HOLMBERG/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X