Matstrejk bland Kumlas intagna för bättre villkor

Fem intagna på Kumlafängelsets isoleringsavdelning matstrejkar sedan i måndags morse. Syftet är att få förhandla med kriminalvårdsstyrelsen om tio krav, men enligt anstaltens säkerhetsinspektör råder ingen förhandlingssituation.

Under strecket
Publicerad
Annons

I ett pressmeddelande kräver företrädare för de intagna på Kumlas säkerhetsavdelning bland annat en återgång till mer generösa besöks- och telefonrutiner, programverksamhet och utökade möjligheter till studier och arbete, rätten att använda civila kläder, styrketräning med fria vikter och obevakade tvåtimmarsbesök minst sex gånger i veckan.
Kumlas säkerhetsinspektör Kenneth Gustafsson kommenterar kraven med att knappt några av dem är förhandlingsbara. Men han bekräftar att en matstrejk pågår:

– Vi har fem intagna på isoleringsavdelningen som sedan i måndags frukost inte har tagit in någon mat. Två av dem sitter självvalt på isoleringen, de andra är placerade där av oss. Men de har inte framfört några krav till oss.
Att intagna slutar äta sker enligt Kenneth Gustafsson några gånger per år. Bakgrunden till konflikten är de fritagningar som skett förra året och de skärpta regler som följde.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons