Matspråket borde bli fnoskigare

Under strecket
Publicerad
Annons

Åh, det smakar apelsin, suckar jag förtjust.
Värdinnan säger: ”Nej, det är inte apelsin i. ”
Och en generad tystnad sänker sig över bordet. Matnörden har haft fel.
Vänta nu ett tag. Ingen annan äter med just min mun eller har mina apelsinupplevelser i bagaget. Visst kan man göra begåvade gissningar om ingredienserna i en rätt, men det enda man kan säga säkert är vad man upplever att det smakar och doftar.
Vinnördarna har det mycket enklare. Ni har säkert sett dem i tv-sofforna. De är i regel män och uttalar sig med en förkrossande säkerhet på det mest befängda sätt. De sniffar med sina stora näsor i glasen och trots att vi alla vet att det bara är druvor i glaset får de säga precis vad som helst. Kanske värmer de upp lite genom att nämna hallon, svarta vinbär eller lime. Sen blir de djärvare och går loss om piptobak, nyslaget gräs och mossa. Sen brukar topplocket gå och de yrar om nytjärade bryggor, gödselstackar och löddriga hästar. Och till sist får de tokspel, vräker sig förnöjt bakåt i soffan och påstår att slatten i glaset är som en nykysst sjuttonåring.
Jag upprepar: en enda ingrediens ger upphov till alla dessa tirader. Och så tycker någon att det är pinsamt att lammgrytan får mig att associera till apelsin fastän den innehåller ett tiotal ingredienser. (I just det här fallet var det förmodligen hela korianderfrön som gav en distinkt citrussmak.)

Varför är inte matspråket lika fantasirikt och förtjusande småfnoskigt som vinspråket? Ett rutinmässigt ”jättegott” är snudd på en förolämpning mot värden eller värdinnan som slitit en dag i köket.
Här krävs hårdträning. Varför inte ordna en blindprovning med kryddor? Upptäck att ingefära har drag av citron och fläder, att thaibasilika för tankarna till dragon, lakrits och mynta och att vår vanliga basilika genovese har drag av citron och kryddnejlika. I alla fall i min näsa. För all del: tycker ni att det smakar nykysst sjuttonåring, dra er inte för att klämma i med det också.

Annons
Annons
Annons