Annons
Gäst

Mats Olin: När journalisten blir ekomissionär

Vilken journalist vågar svära i ekokyrkan?
Vilken journalist vågar svära i ekokyrkan? Foto: Lars Pehrson
Publicerad

I rapporteringen om ekologisk mat händer det då och då att maten stoppas in en livsstilsberättelse om ett nytt och bättre samhälle. Sveriges Television berättar exempelvis om förskolans kock som vill skapa en ny sorts matkonsument: ”hennes långsiktiga mål är att uppfostra framtidens konsumenter att vänja sig vid att äta ekologisk mat” (SVT 5/6). Det handlar om en slags ekomission som många journalister gärna blir en del av.

Den här sortens journalistik ingår i ett mönster, visar en granskning av Näringslivets medieinstitut. När ekologisk mat kommer på tal i Sveriges Radio och Sveriges Television är den vanligaste problemformuleringen att andelen ekologisk mat i skolbespisningar, på sjukhus och i äldreomsorgen inte ökar tillräckligt snabbt. Ansvariga kommunpolitiker ställs till svars för dåliga resultat. Ekomissionen har sin givna liturgi.

Annons
Annons
Annons