Mats Nileskär - Sveriges Mr Soul

Under strecket
Publicerad
Annons

0 Missa inte
P3 Popstad. Det verkar som att det blir det sista Popstadsevenemanget någonsin. 20.03-24.00 hela P3 helgen.
0 För övrigt
följer Susanne Björkman upp ett nästan 30 år gammalt radioreportage på lördag 14.03 i P1. Vad var det hon inte riktigt begrep i den 14-åriga Susannes situation? Ett program för alla som älskar uppföljningar av typen Jordbrobarnen.
RAdiokrönika
Ok, följande ämne kräver ett visst mått av försiktighet: Mats Nileskär.
Inte för att det skulle vara känsligt på något sätt, utan för att alla som någonsin lyssnat på P3 de senaste decennierna förmodligen har en djupt personlig relation till mannen som frågat Janet Jackson ”Do you ever get tired of your own body?”. Få radioreportrar är föremål för så mycket uppskattning oavsett lyssnarens förhållande till soul eller hiphop i övrigt.
Samtidigt som hiphopen nyss firat sin 30-årsdag kan Nileskär som var först med att spela rap i svensk radio fira att han gjort över 2 500 radiointervjuer sedan 1978.

Talande var en intervju med
Norrköpings främste representant för den svenska brynja/hatt-soulen: Kaah, som sändes för ett tag sedan. Kaah vittnade om hur hans musikaliska vandring mot den perfekta falsetten började en sen kväll i början på 90-talet när P3:s Soul Corner spelade Jungle Brothers. Gudfaderlikt bistod Nileskär med detaljerna, det exakta datumet för programmets sändning, utan att skämmas, utan att klädsamt avstå från att konstatera att han format ytterligare en ny soulgeneration i Sverige.
Varför skulle han det? När det gäller svensk soul formar Nileskär scenen i lika stor utsträckning som han bevakar den. Även han vet att om man blir intervjuad av P3 Soul tidigt i karriären är det en godkändstämpel för en ung, svensk soulartist. Det är väl där någonstans bra kulturjournalistik ska röra sig. Inte i symbios med, men i dialog med konsten.

Annons
Annons
Annons