Annons

Mats Malm: "Vi måste nå fram till arbetsro"

"Det här är långt ifrån det som jag brukar göra som litteraturforskare, men Litteraturbanken har jag ju byggt upp under ett antal år. Den är mindre än detta men ganska många saker är likartade", säger Mats Malm.
"Det här är långt ifrån det som jag brukar göra som litteraturforskare, men Litteraturbanken har jag ju byggt upp under ett antal år. Den är mindre än detta men ganska många saker är likartade", säger Mats Malm. Foto: Anders Wiklund/TT

Arbetsro är prio ett. Men Svenska Akademiens nye ständige sekreterare, Mats Malm, vill samtidigt göra Börshuset i Gamla Stan till mer av en litteraturens mötesplats, även för allmänheten.

Under strecket
Erika Josefsson / TT
Publicerad

"Det finns väldigt många delar som jag håller på och lär mig bit för bit" säger Mats Malm, ny ständig sekreterare i Svenska Akademien.

Foto: Anders Wiklund/TT

Mats Malms "klara övertygelse" är att Akademien kommer att bli mer digital.

Foto: Anders Wiklund/TT

Mats Malm beskriver stämningen i Akademien som "dynamisk och kraftfull"

Foto: Anders Wiklund/TT

Det är hans andra dag som ständig sekreterare i Svenska Akademien. Mats Malm, professor i litteraturvetenskap från Göteborg, ter sig utåt precis så som Stockholmskollegan Anders Cullhed beskrev honom efter utnämningen: "Ingen temperamentsfull stjärna utan en lugn och samlad kraft".

– Det är inte så jag brukar definiera mig själv, men om det är så jag är tror jag att det kan vara bra precis nu. Jag tror det är vad alla önskar egentligen, det har varit mycket synlighet de senaste åren. Det som det inte varit mycket av är arbetsro och stabila former – arbete helt enkelt för att uppfylla målen.

Annons
Annons
Annons