Mats Johanssons död ”en förlust för samhällsdebatten”

SvD:s tidigare politiska chefredaktör Mats Johansson har hastigt avlidit vid en ålder av 65 år.

– Svensk samhällsdebatt har mist en av sina främsta stilister, med osviklig kärna och en oböjlig ryggrad, säger Tove Lifvendahl, nuvarande politisk chefredaktör på SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Mats Johansson var fram till sin död fortfarande aktiv som skribent på Svenska Dagbladets ledarsida, som han var chef över åren 2000–2003. Här i ett samtal med Tove Lifvendahl, nuvarande politisk chefredaktör, i tv-programmet Elvakaffet i oktober 2016.

Foto: Tomas Oneborg

Mats Johansson och dåvarande statsminister Göran Persson (S) beundrar ett exemplar av SvD i december 2001. Tidningen hade då fått en helt ny form, ett år efter övergången till tabloidformat.

Foto: Tomas Oneborg

Mats Johansson vid avtackningen av chefredaktören Hannu Olkinoura i november 2001.

Foto: Björn Larsson Ask

Mats Johansson tillsammans med kollegor i samband med flytten av SvD:s redaktion från Marieberg tillbaka till de klassiska Klarakvarteren 2001. På bilden syns också Gunnar Strömblad, Mia Bjelkholm, Hannu Olkinuora, Anneli Rogeman och Roger Andersson.

Foto: Yvonne Åsell
Annons

Mats Johansson avled i sitt hem på Storholmen under midsommardagens morgon. Hans fru Helena Sigander säger att han dog hastigt.

– Det kom enormt oväntat. Han var omgiven av barn och släkt och de närmsta i familjen eftersom vi hade firat midsommar tillsammans, säger hon.

Annons
Annons
Annons