Annons

Forever danceMats Ek och Ana Laguna dansar livet

Ana Laguna och Mats Ek i ”Memory”.
Ana Laguna och Mats Ek i ”Memory”. Foto: Lesley Leslie-Spinks

Duetterna med Mats Ek och Ana Laguna blir en gripande final på den veckolånga festivalen ”Forever dance” i Malmö. Livserfarenhet är också en kvalitet när man uttrycker sig med kroppen, konstaterar Anna Ångström.

Under strecket
Publicerad

Mats Ek och Ana Laguna i ”Memory”.

Foto: Lesley Leslie-SpinksBild 1 av 2

Ur ”Those specks of dust” med Dance on från Berlin.

Foto: Dorothea TuchBild 2 av 2

En man, en kvinna och en vardag där det konkreta nuet är på glid mot drömmens, fantasins och minnenas känslolandskap. Hur ofta har inte koreografen och regissören Mats Ek öst ur denna sin urkälla när han skapat – och omskapat – verk. På senare år har han skräddarsytt duetter för Mikhail Baryshnikov och Ana Laguna (”Ställe”) och för Yvan Auzely och Ana Laguna (”Yxa”). Mogna dansare som ger livserfarenheten kropp bara genom sin blotta närvaro på dansscenen.

Mats Ek har alltid intresserat sig för det som var och en kan uttrycka i rörelse, oavsett ålder och skolning. Det må vara dansare, skådespelare eller sångare. Således kan det knappast bli en mer gripande och vacker grand finale på Skånes dansteaters festival ”Forever dance”, som har fokus på dans och äldre kroppar, än att få se Mats Ek, 71, och Ana Laguna, 61, dansa tillsammans. ”Potatis” är en hyllning till rotfrukten (Mats Ek har ju även apostroferat rättikan i ett annat verk). Det finns en skönt oslipad intensitet i denna lekfulla allvarsrelation där hon med överdriven omsorg prackar på partnern potatisen – som även blir ett slags madeleinekaka för honom.

Annons
Annons
Annons