Annons
X
Annons
X

Matpromenad i Palma

Shopping med diskret lyxkänsla, perfekta ostron, knastrande kycklingfötter, modern konst och middag i undanskymd miljö. Deckarförfattaren och matälskaren Mons Kallentoft bjuder på sina vinterfavoriter i Palma.

Foto: PÄR OLSSON

**Palma i oktober. **Njutbart och utan påträngande hetta. Den värsta turistinvasionen har dragit sig tillbaka och kvar dröjer sig en kontinental storstadskänsla.

SvD har stämt träff med Palmaälskaren Mons Kallentoft på Bar Bosch för planering innan vi kastar oss ut på Palmas gator. Författaren, som delar av året bor i Palma med familjen, kommer i dagarna ut med sin nionde kriminalroman med Malin Fors i huvudrollen, ”Jordstorm”och ska visa Palmas lite hemligare delar som turister normalt inte hittar till.

– Palma är en lagom stor stad med internationell känsla. Här finns allt, förklarar han.

Annons
X

På Bar Bosch kan han sitta i flera timmar, läsa New York Times och titta på folk samtidigt som han låter sitt undermedvetna jobba med nästa bok. Och jobbar gör han för jämnan, berättar han när vi går vidare genom shoppingstråkens flottare modebutiker och in på Union för att titta in på Carmina Shoemaker, ett ställe med handgjorda och prisvärda skor som tillverkas i staden Inca mitt på ön.

**– Skorna här är **snygga och till okej priser, men servicen är kanske inte riktigt vad den borde vara på den här nivån, kommenterar han.

Bra service ges det däremot ett stenkast därifrån, i den lilla exklusiva klädbutiken By C som drivs av Camilla Mohlin, före detta Linköpingsbo, precis som Mons själv. Här säljs endast skandinaviska märken i svart, vitt och grått från Tiger, Filippa K, Dagmar och skor från ATP, en vilsam kontrast till allt det färgglada som annars präglar utbudet i Palmas modebutiker.

Vi viker av in på en smal bakgata som kantas av gamla, vackra stenbyggnader och stannar till framför en anonym grind. Mons ringer på och efter en evighet öppnas grinden med ett surrande ljud och vi släpps in på en liten gård.

En pampig trappa leder rätt in till galleriägarna Pärnilla och Stefan Lundgrens privata våning, en rad luftiga rum med högt i tak och samtidskonst av hög internationell klass.

Den amerikanske konstnären Patrick Hill har för närvarande utställning i parets galleri Mallorca Landings och i går blev det rejält sent: Det vilar en loj stämning över sällskapet. Men Patrick Hill piggnar till betydligt när han får tillfälle att visa runt bland sina konstverk av betong.

**Mons Kallentoft är **förtjust. Han och hustrun Karolina var med under gårdagen, och de har fastnat för en av konstnärens målningar i lila.

– Jag samlar på samtidskonst. Jag har insett att jag är beroende av intryck för att kunna skriva, säger Mons.

Tycker man om mat finns det gott om tillfällen till detta i Palma. Det är tätt mellan krogar, barer och kaféer. Mons guidar in till Palmas största saluhall Mercado de l’Olivar.

**– Vi lägger mycket **tid på matlagning, och här finns fantastiska råvaror. Vet du hur man ser att en fisk är riktigt färsk? Kolla ögonen. Om det ser ut som att fisken tittar på dig, då är den färsk. Har den en hinna över ögonen – köp den inte.

Lördagskommersen är i full gång och vid Daniel Sorlut Ostras, där vi beställer ostron och cava, är det trångt. Ostronen är uppiggande och från bardisken har besökaren bra utsikt över folkvimlet.

**Ostron och cava **är en perfekt uppvärmning inför lunchstoppet på Shi Shan Xuan, en genuin kinakrog i Palmas eget minimala Chinatown. Här stannar Mons Kallentoft gärna till för en snabb och kantonesisk lunch med mycket smaker.

Tre rätter blir det: kycklingfötter i kryddig sås, revbensspjäll med ångkokta söta bullar och hummer med krispig vårlök. Allt nersköljt med kall öl.

– Jag äter allt, är nyfiken på det mesta. Gränsen går vid hund, med tanke på hur djuren hanteras vid själva slakten, förklarar han och petar samtidigt med god aptit i sig de hala kycklingfötterna och fångar med flinka pinnar de slingrande nudlarna som serveras till hummern.

Trots att det närmar sig slutet av oktober är det sitta-ute-på-stranden-varmt. I havet är det runt 25 grader, men får Mons välja blir det ändå Palma. Därför fortsätter vi mot den vackra stadsdelen Santa Catalina och på vägen dit slinker vi in på Ginbo för en drink.

**– Ginbo är Palmas **bästa bar, med kunniga bartendrar och över 100 olika sorters gin, säger Mons över en gigantisk drink.

Vi går vidare mot Santa Catalina. Här är det tätt mellan trendiga barer och kaféer och vill man äta raw food i stället för att dricka är den lilla restaurangen Ziva väl värd ett besök, även om Mons bestämt säger att spenatdrinkar och raw food inte är hans grej.

Middag äter vi på Casa Maruka, en restaurang uppe vid busstationen. Även Casa Maruka är dold bakom en diskret port.

**– Hit hittar inga **turister och både servicen och maten är bra, kommenterar Mons och beställer på spanska in tre förrätter, en varmrätt och en efterrätt.

Han vet vad han talar om. I otaliga intervjuer har han pratat matminnen och han har även försörjt sig som matskribent. I sin omtalade bok ”Food Junkie: livet, maten, döden” skriver författaren passionerat om mat, och det är en passion som han delar med resten av familjen.

**– Vi kan sitta i **flera timmar och äta. Också barnen diskuterar matupplevelser, konstaterar han. Men mest diskuterar vi livet.

I böckerna om Malin Fors, och i nya bokserien om kriminalinspektören Zack som Mons skriver tillsammans med Markus Lutteman, nämns mat endast i förbifarten. Där äts det snarare korv med mos från närmaste korvmoj eller pizza på hörnet med fatöl till. En stark kontrast till Mons Kallentofts eget liv med andra ord.

– Jag har alltid gillat mat. Både mormor och farmor lagade mycket mat, och jag lärde mig tidigt hur man gör. Samtidigt njuter jag enormt av att äta ute, och vi lägger mycket pengar på krogbesök.

Inte konstigt att Palma har blivit hans plats på jorden.

Anna-Maria Stawreberg

Annons
Annons
X
Foto: PÄR OLSSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X