Matnyttigt för hemmakockar

Svenska folkets matlagningsintresse är inte bara av teoretisk art. Allt fler går på kurs för att lära sig matlagningens grunder och kunna glänsa i köket.

Publicerad
Flambering av kräftstjärtar

Flambering av kräftstjärtar

Foto: LARS PEHRSON
Annons
Flambering av kräftstjärtar

Flambering av kräftstjärtar

Foto: LARS PEHRSON
Flambering av kräftstjärtar Foto: LARS PEHRSON

Utanför Restaurangakademien i Slakthusområdet brinner marschaller. Inomhus börjar deltagarna i kvällens kurs Fredriks fiskar samlas. Innan kvällen är slut ska de tillsammans ha lagat tolv fiskrätter. Elva av dem äter de upp på plats, den tolfte är en fiskgryta som de får ta med sig hem.

Det här är en matintresserad skara. De flesta deltagarna i Restaurangakademiens kurser är väl insatta i matlagningens grunder och kommer hit för att få lära sig mer.

–Jag vill visa vilken bredd det finns när man lagar mat av fisk och skaldjur, berättar Fredrik Eriksson, kvällens kursledare som till vardags är krögare på Långbro värdshus.

Och kursen på Restaurangakademien är ingen isolerad företeelse. För trots de dystra profetior som då och då förs fram om att våra nya fina kök bara kommer att användas till att värma mat i mikron så finns det många tecken på att matintresset inte bara är teoretiskt. Som aldrig förr går vi på kurser, på matlagningsevent och lär oss laga mat utomlands. Det är praktisk kunskap vi söker, handfast kännedom om hur vi ska bete oss i våra egna kök.

Annons
Annons

–Antalet kurser har ökat dramatiskt, säger Hanna Halpern, vd på Restaurangakademien. För några år sedan hade vi kurser ett par gånger i månaden och en hel del blev inställda. Nu har vi kurs varenda helg och många är fullbokade långt i förväg.

Det är praktisk kunskap vi söker, handfast kännedom om hur vi ska bete oss i våra egna kök.

Restaurangakademien vänder sig i första hand till professionella matlagare. Men för ett tiotal år sedan öppnade man också för amatörer. En av de första kurserna var Fredrik Erikssons fisk och skaldjur. Den har funnits med varje år och är fortfarande lika populär.

–De som kommer till oss är generellt väldigt matlagningsintresserade, konstaterar Hanna Halpern. Vi står ju för en viss professionalism och det är skickliga kockar som lär ut.

För fem år sedan var italiensk matlagning mest efterfrågad på Restaurangakademien. Däremot var det inte så många som var intresserade av att lära sig att ta vara på hela djuret eller att veta mer om närodlat. I år blev kursen om styckning fulltecknad mer än två månader i förväg. Restaurangmatlagning för hemmakocken och kurser om mat och vin i kombination är också mycket populära medan intresset för bröd tycks minska.

På Medborgarskolan däremot vill deltagarna lära sig om både surdegsbak och söta bak. Kock- och konditorutbildningar är också populära.

–Utbildningarna är ganska korta, cirka 80 studietimmar, men meningen är att de ska ge en inblick, en känsla för yrket, säger Kerstin Roos verksamhets- ansvarig i Medborgarskolans Stockholmsregion. Många av kursdeltagarna har matlagning eller konditori som hobby och vill känna efter om de ska våga satsa på sitt intresse fullt ut.

Annons
Annons

Omkring 200 matlagningskurser hade Medborgarskolan förra året. Några var ren nybörjarmatlagning men det finns också stor efterfrågan på mer avancerade kurser.

–De vill komma vidare i sin matlagning, lära sig finliret, redskapen, styckningsdetaljerna och så vidare, säger Kerstin Roos.

Ett exempel på det är korvkurserna, som fick dubbleras flera gånger förra året.

Den italienska maten fortsätter att vara populär. Samantha Santambrogio-Öberg kom till Sverige från Milano 1996. Efter tio år som systemprogrammerare beslutade hon sig för att ägna sig åt sitt stora matintresse på heltid och startade företaget Al Dente, som är helt inriktat på italiensk matkultur.

–När jag flyttade hit saknade jag den italienska maten och allt runt omkring, berättar hon. Folk lade ner så lite tid på matlagning. Nu försöker jag förmedla det italienska kökets kärlek till maten, jag ägnar mig främst åt mat som kultur och inte så mycket som teknik. Pastakurserna och italiensk matlagning från grunden är det som först brukar bli fulltecknat.

När kvällen på Restaurangakademien börjar närma sig slutet har de 25 deltagarna lagat läckra rätter av bland annat kamtjatkakrabba, msc-märkt torsk och strömming. De har lärt sig vad man ska titta på när man handlar fisk och skaldjur, hur man öppnar ostron och fått massor med andra tips, som att man inte nödvändigtvis måste gå till en saluhall för att få tag på bra råvaror.

–Gå till en butik där det är mycket folk, tipsar Fredrik Eriksson. Där är det stor omsättning och chansen är stor att fiskdisken håller bra kvalitet. Och så är det viktigt att använda fisk som inte är rödlistad av Världsnaturfonden.

LÄS MER:
Korvstoppning som kvällskurs
BILDEXTRA;
Följ med på matlagningskurs

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons