Annons

Edward Blom:Matnyttig historia kryddad med anekdoter

Ingen annanstans inom historieberättandet torde det förekomma så många påhittade historier som när det handlar om mat. Journalisten Jenny Dambergs ”Nu äter vi!” är ett undantag. Den innehåller fängslande anekdoter men är också så faktafylld att den fyller platsen som standardverk över nytillskott på det svenska matbordet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Kebabpizza.

Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN

Kebabpizza.

Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN
Kebabpizza.
Kebabpizza. Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN

Visste ni att det långt in på 50-talet var förbjudet att sälja hamburgare i gatukök? Då stipulerade nämligen lagen exakt vad som fick säljas i en kiosk – och där ingick inte några nymodiga amerikanska rätter. En grillägare i Haninge sålde dem i alla fall, och när lokalpolitikerna inte ingrep kallades de till förhör hos hälsovårdsnämnden. Då invände en av dem att det var ”tillplattade köttbullar” – och köttbullar fick ju säljas.

Annons
Annons
Annons