Mätning i musslor förutspår algblomning

När de små runda algerna på mikroskopbilden känner lukten av hoppkräfta (till höger), ökar de sin giftproduktion för att minska risken att bli uppätna. Hoppkräftan är i verkligheten någon millimeter stor. Nu finns en metod för oss människor att mäta lukten av hoppkräfta.
När de små runda algerna på mikroskopbilden känner lukten av hoppkräfta (till höger), ökar de sin giftproduktion för att minska risken att bli uppätna. Hoppkräftan är i verkligheten någon millimeter stor. Nu finns en metod för oss människor att mäta lukten av hoppkräfta. Foto: Erik Selander/Göteborgs universitet

Forskare har hittat en metod att förutspå giftiga algers blomning i Västerhavet, med hjälp av provtagningar i musslor.

Det är en god nyhet för exempelvis musselodlare. Men man vet inte om metoden kan användas i Östersjön, där helt andra alger blommar.

Under strecket
Micke Larsson/TT
Publicerad
Annons

Algblomning på västkusten går ofta inte att se med blotta ögat. Det är sällan samma alger eller samma massförekomst som den blågröna sörja som kan uppträda i Östersjön och insjöar.

Men blomningen i Västerhavet får konsekvenser ändå. Algernas gift ansamlas i djur högre upp i näringskedjan, som kan dö eller bli farliga att äta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons