X
Annons
X

Matlagningen satte fart på människans evolution

Var det kostförändringar som i en dunkel forntid gjorde att våra förfäder utvecklades till tänkande och sociala varelser med stor hjärna – till männi­skor? Många forskare anser att det var en ny diet, rik på protein och andra viktiga näringsämnen, som ledde till förändringen. Därigenom kunde vi försörja en stor och energikrävande hjärna. I gengäld krympte mag-tarmkanalen, liksom tänder och käkar.

är mycket energitätare är vegetabilier. Ett hekto kött ger 200 kilokalorier, medan ett hekto frukt i‑genomsnitt ger 50 kilokalorier och ett hekto ätbara blad, som sallad, bara ger 20 kilokalorier.

Det kött som urmänniskorna först förtärde var rester från de stora rovdjurens måltider. Annan animalisk föda var larver, fågelägg och fågelungar, och smådjur som ödlor och gnagare. Det dröjde innan stenåldersmänniskorna lärde sig att själva jaga större bytesdjur. De som levde nära hav eller sjöar och vattendrag kunde plocka skaldjur och fånga fisk.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X