Testa att laga grillad mälargös

Gårdsbutiker, kaféer, gallerier, lantbruk och restauranger. Runt Mälaren finns allt som behövs för både andlig och lekamlig spis. Här bjuds vi på recept från några av alla dem som har sin verksamhet vid Sveriges tredje största sjö.

Under strecket
Publicerad
De här vårrullarna med grönsaker från de egna odlingarna kommer från Juntras grönt på Färingsö.

De här vårrullarna med grönsaker från de egna odlingarna kommer från Juntras grönt på Färingsö.

Foto: Rodrigo Paras
Så här serveras gös på Sturehofs slott i Norsborg. Recept: Matlagare vid Mälaren.

Så här serveras gös på Sturehofs slott i Norsborg. Recept: Matlagare vid Mälaren.

Foto: Rodrigo Paras
Receptet kommer från Vallgarns gårdsmejeri utanför Enköping.

Receptet kommer från Vallgarns gårdsmejeri utanför Enköping.

Foto: Rodrigo Paras
Recepten är hämtade ur ”Mälaren runt; möten mat människor” av Lo Bäcklinder, foto Rodrigo Paras. Isaberg förlag.

Recepten är hämtade ur ”Mälaren runt; möten mat människor” av Lo Bäcklinder, foto Rodrigo Paras. Isaberg förlag.

Foto: Rodrigo Paras. Isaberg förlag.
Annons
De här vårrullarna med grönsaker från de egna odlingarna kommer från Juntras grönt på Färingsö.

De här vårrullarna med grönsaker från de egna odlingarna kommer från Juntras grönt på Färingsö.

Foto: Rodrigo Paras

Färska vårrullar

De här vårrullarna med grönsaker från de egna odlingarna kommer från Juntras grönt på Färingsö. Foto: Rodrigo Paras

4 portioner som förrätt

  • Ris- eller glasnudlar
  • 400 g räkor
  • 100 g strimlade morötter
  • 100 g strimlad gurka
  • 100 g delad tomat
  • 1/2 dl strimlad ingefära
  • Plocksallad
  • Thaibasilika eller koriander
  • 1 pkt rispapper
  • Rostad lök eller schalottenlök till servering

Dippsås

  • 1 dl soja, t ex Kikkomans
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1/2 dl sweet soy sauce eller 1 msk socker
  • 1 msk riven ingefära
  • Hackad chili

1. Rör samman alla ingredienserna till såsen i en skål. Fördela i portions­skålar före serveringen, så att var och en kan doppa sina vårrullar.

2. Tillaga nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Skala räkorna. Strimla och dela grönsakerna. Skölj och torka salladen. Plocka bladen från örterna.

3. Doppa ett rispapper i taget i ljummet vatten några sekunder tills det mjuknar. Lägg upp på skärbräda och lägg på salladsblad, därefter risnudlar, grönsaker, räkor och sist ett par blad basilika eller koriander i en sträng i mitten på pappret.

Annons
Annons
Så här serveras gös på Sturehofs slott i Norsborg. Recept: Matlagare vid Mälaren.

Så här serveras gös på Sturehofs slott i Norsborg. Recept: Matlagare vid Mälaren.

Foto: Rodrigo Paras

4. Vik ihop rispapperet till en rulle medan du försiktigt pressar samman fyllningen. Låt vila en stund och dela sedan på mitten före serveringen.

Grillad mälargös med vitvinssås och paprikatärningar

Så här serveras gös på Sturehofs slott i Norsborg. Recept: Matlagare vid Mälaren. Foto: Rodrigo Paras

4 portioner

  • 4 fina gösfiléer
  • Olja, salt och peppar
  • 1 röd paprika, fintärnad
  • Kräftstjärtar eller räkor
  • Citron, dill och potatis till servering

Vitvinssås

  • 2 schalottenlökar
  • Persiljestjälkar
  • 1 msk smör
  • 1 dl vatten
  • 1 dl färdig fiskfond/buljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • Salt
  • 1 krm cayennepeppar, eller nymald vitpeppar

1. Börja med såsen. Skala och finhacka löken. Fräs den med persilje­stjälkarna i smöret på svag värme utan att det tar färg.

2. Tillsätt vatten, fond och vin och koka ihop till ungefär 2 dl. Sila såsen, tillsätt grädden och koka ihop till fin konsistens och smak. Smaka av med salt och cayenne- eller vitpeppar.

3. Torka av filéerna med hushållspapper och dela dem på mitten. Pensla med olja, salta och peppra. Grilla i het grillpanna (gärna teflon) 1 minut, vrid filéerna så du får ett rutmönster och grilla 1 minut till. Lägg dem på smörpapper och låt dem vila.

4. Värm ugnen till 175 grader. Sätt in fisken i ugnen 5 minuter precis före servering.

5. Lägg en spegel av såsen på tallriken. Lägg på fisken, den breda halvan av filén först och sedan den smala sidan ovanpå, och placera kräftstjärtar eller räkor runt om.

6. Strö paprika­tärningarna bredvid fisken och dekorera med citronskivor och dill. Servera med kokt potatis och bjud resten av såsen vid sidan av.

Annons
Annons
Receptet kommer från Vallgarns gårdsmejeri utanför Enköping.

Receptet kommer från Vallgarns gårdsmejeri utanför Enköping.

Foto: Rodrigo Paras
Recepten är hämtade ur ”Mälaren runt; möten mat människor” av Lo Bäcklinder, foto Rodrigo Paras. Isaberg förlag.

Recepten är hämtade ur ”Mälaren runt; möten mat människor” av Lo Bäcklinder, foto Rodrigo Paras. Isaberg förlag.

Foto: Rodrigo Paras. Isaberg förlag.

Blåmögelostpaj

Receptet kommer från Vallgarns gårdsmejeri utanför Enköping. Foto: Rodrigo Paras

Pajskal

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten

Fyllning

  • 4 ägg
  • 4 dl gräddfil
  • 100–150 g blåmögelost (beroende på hur stark osten är)
  • Salt och peppar

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Kör ihop alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Tryck ut degen i en form, nagga botten med en gaffel och låt den vila i kylskåpet 15–30 minuter.

3. Vispa samman ägg och gräddfil. Smula eller riv blåmögelosten och blanda ner den. Salta om det behövs och peppra. Häll fyllningen i pajskalet.

4. Grädda på nedersta falsen i ugnen 30–40 minuter eller tills fyllningen har stannat. Täck med folie om pajen får för mycket färg.

Recepten är hämtade ur ”Mälaren runt; möten mat människor” av Lo Bäcklinder, foto Rodrigo Paras. Isaberg förlag. Foto: Rodrigo Paras. Isaberg förlag.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons