Matkedja börjar sälja vin

City Gross kommer att börja erbjuda möjligheten att beställa vin för den som köper färdigpackade matkassar via internet. Kedjan gör det via ett samarbete med det danska företaget Winefinder.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad
Annons

– Vi vet att många av våra kunder vill kunna kombinera mat och kvalitetsvin. Dessutom märker vi att det finns allt fler som ser det positiva med att beställa vin via nätet, säger Carola Grahn, ansvarig för mat och vin på City Gross.

Köpet genomförs med två olika betaltransaktioner och kunden får ett kvitto för maten från City Gross och ett för vinlådan från Winefinder. Vinbeställningen packas hos Winefinder i Danmark för vidare leverans till mottagaren i Sverige, men leveransen sker tillsammans med matkassen.

Enligt Carola Grahn har upplägget granskats av företagets jurister.

– Vi följer de regler och föreskrifter som finns kring det här.

När vinlådan levereras görs en kontroll att köparen är över 20 år, att mottagaren inte är berusad och att det inte förekommer någon langningssituation. Leveranserna loggas också i företagets uppföljningssystem.

Systembolagets vd Magdalena Gerger tycker att situationen är allvarlig. Hon menar att City Gross agerande visar att lagen lämnar en öppning som kan få förödande konsekvenser.

Annons
Annons

– I Sverige är ju alla överens om att det är Systembolaget som ensamma ska ska sälja all alkohol, för folkhälsans skull. Nu tolkar City Gross det som att de kan sälja, och det visar att det finns en öppning som måste stängas till.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som ansvarar för alkoholfrågor, är än så länge avvaktande till City Gross planer.

– Alkohollagen är väldigt tydlig med att det inte är tillåtet för någon annan att lagra alkohol i väntan på vidare försäljning, det är bara tillåtet för Systembolaget. Det blir väldigt intressant att se om nu City Gross fullföljer sina tankar hur de kommer att hantera det rent praktiskt, säger hon till TT.

Maria Larsson säger att om något kan strida mot alkohollagen så ska Folkhälsoinstitutet öppna ett ärende och utreda det.

Ulf Bernitz, professor i Europarätt vid Stockholms universitet, är tveksam till om City Gross vinerbjudande är lagligt.

– Det som gör att jag är tveksam till det här är att det är ett svenskt företag som kopplar ihop det med sin vanliga försäljning.

Det är enbart kunder som prenumererar på City Gross matkassar som kan beställa vinet. Prenumeranterna kan beställa vinpaket som innehåller 6-12 flaskor, som är anpassade efter säsong och innehåll i matkassen. Vinpaketet levereras tillsammans med matkassen till hemmet, eller så kan kunden hämta ut varorna i butiken.

Ett beslut i EG-domstolen 2007 gjorde det även möjligt för utlandsbaserade företag att hjälpa svenskar att importera vin utan inblandning från Systembolaget. Detta under förutsättning att man följer de försäljningsregler som gäller för Systembolaget med ålderskontroll vid köp- och leveranstillfälle.

Domstolen ansåg att det svenska importförbudet av alkohol inte var förenligt med EU:s regler om fri rörlighet för varor.

Redan 2011 polisanmälde nykterhetsorganisationen IOGT-NTO ett antal näthandlare av alkolhol. Sedan dess har försäljningen fortsatt att öka och när etablerade matvarukedjor nu börjar sälja alkohol kräver organisationen att regeringen agerar.

– Vi vill att man framför allt tar tag i de nätleverantörer som inte sköter sig. Som det ser ut nu är det jättesvårt med åldersgränserna till exempel, säger Anna Carlstedt, ordförande för IOGT.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons