Matiga mackor till höstutflykten

Planerar du en heldag med svamp- eller bärplockning i helgen gäller det att ha med en välfylld matsäck. Satsa på matiga mackor fyllda med tonfisk, köttfärs och knaprigt fläsk.

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons
William Meppem
Foto: William Meppem

1 / 3

Baguette niçoise

Foto: William Meppem

4–6 personer

100 g haricots verts, skurna i 3 cm bitar

3 ägg

200 g tonfisk i olja, avrunnen och delad i bitar

150 g körsbärstomater, skurna i fjärdedelar

50 g små svarta oliver, urkärnade

2 schalottenlökar, tunt skivade, helst på mandolin

1/2 dl basilikablad, rivna i bitar

2 msk fin olivolja

2 tsk pressad citron

2 tsk rödvinsvinäger

3 sardeller, finhackade

1 vitlöksklyfta, pressad

Salt och peppar

1 baguette, delad på längden

Majonnäs till servering

1. Blanchera bönorna någon minut i kokande lättsaltat vatten. Låt rinna av, spola snabbt i kallt vatten och låt rinna av väl igen. Lägg dem i en skål.

2. Lägg äggen i kokande vatten och låt dem koka i 6 minuter så att de är medium. Spola av i kallt vatten och skala dem. Dela i bitar och lägg i skålen med bönor.

3. Tillsätt tonfisk, tomater, oliver, lök och basilika. Salta, peppra och blanda alltsammans.

4. Vispa samman olja, citron, vinäger, sardeller och vitlök. Mal över svartpeppar och blanda ner vinägretten i skålen.

5. Bred majonnäs på brödet.

Fyll med salladen, skär i bitar och servera.

Annons
Annons
William Meppem
Foto: William Meppem

2 / 3

Varma köttfärsbaguetter med majssalsa

Foto: William Meppem

6 personer

200 g blandfärs

Rapsolja till stekning

1 gul lök, finhackad

3–4 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk mald koriander

1 tsk mald spiskummin

1/2 tsk torkad oregano

1 burk hela tomater à 400 g

Salt och peppar

6 sub rolls eller liknande portionsbaguetter

Majonnäs

6 peperoni, grovhackade, eller efter smak

250 g mozzarella, skivad

Limeklyftor till servering

Majssalsa

2 burkar majs à 150 g

1 dl grovhackad koriander

1/2 liten rödlök, finhackad

Pressad saft av 1/2 lime

1. Bryn köttfärsen under omrörning i olja. Ställ åt sidan.

2. Fräs löken i olja i en kastrull tills den är mjuk och rör sedan ner vitlök, koriander, spiskummin och oregano. Fortsätt att fräsa ytterligare någon minut.

3. Tillsätt tomaterna, tryck sönder dem mot kastrullkanten med hjälp av en sked, samt färsen. Salta och peppra och låt alltsammans koka ihop ca 10 minuter. Smaka av och ställ åt sidan.

4. Låt majsen rinna av och blanda den med övriga ingredienser till salsan. Smaka av med salt och peppar.

5. Värm ugnen till 200 grader.

6. Halvera brödet horisontellt. Bred på lite majonnäs och skeda över köttfärsröran. Lägg mozzarellaskivor ovanpå. Sätt in i ugnen tills osten börjar smälta. Ta ut och toppa med salsa och peperoni efter smak. Servera med limeklyftor att pressa över.

Annons
Annons
William Meppem
Foto: William Meppem

3 / 3

Ciabatta med knaprigt fläsk och nektarinrelish

Foto: William Meppem

Nektarinrelishen ska stå och mogna ett par dagar innan den används. Satsen ger ungefär 5 dl men den kan sparas en månad i kylskåpet och passar bra till allt fläskkött.

8 fyllda ciabattabröd

1 1/2 kg färskt sidfläsk med svål

1 msk finhackad rosmarin

2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk svartpepparkorn, grovkrossade

1 tsk fänskålsfrön, grovkrossade

1 1/2 msk salt

1/2 dl olivolja

2 dl torrt vitt vin

8 ciabattabröd

Aioli, ruccola och tunt skivade färska nektariner till servering

Nektarinrelish

1 rödlök, tärnad

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk fänkålsfrön

1 msk olivolja

8 nektariner skurna i tjocka klyftor

4 msk strösocker

2 msk rödvinsvinäger

Saften av 1 citron

1 lagerblad

1 rosmarinkvist

Salt och peppar

1. Nektarinrelish: Fräs lök, vitlök och fänkålsfrön i olivoljan i en rymlig kastrull. Löken ska mjukna men inte få färg, 4–5 minuter är lagom. Tillsätt övriga ingredienser och sjud i ytterligare 15–20 minuter tills såsen tjocknar. Häll upp i ren glasburk, sätt på locket och låt kallna. Förvara i kylskåp och låt mogna ett par dagar före användning.

2. Värm ugnen till 220 grader. Skär ett rutmönster i svålen med en vass kniv. Blanda rosmarin, vitlök, peppar och fänkålsfrön med hälften av saltet och strö ut över svålen. Droppa över olja och strö ut resterande salt och massera in i fördjupningarna.

3. Lägg köttet med svålsidan uppåt i en ugnsfast form och häll på vinet. Stek i ugnen tills svålen börjar bli knaprig, 30–40 minuter. Sänk värmen till 160 grader och fortsätt stekningen tills sidfläsket är genomstekt. Låt det vila i 20 minuter och skär det sedan i skivor.

4. Halvera bröden men låt dem sitta ihop längs ena långsidan. Bred på aioli och nektarinrelish. Lägg på fläskskivor med knaprig svål, toppa med rucola och färska nektarinskivor och servera.

Recepten är bearbetade av Ingrid Eriksson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons