Annons

Matförebilden: Kreta för över 60 år sedan

Under strecket
Publicerad

Grönsaker Per dag: 8 dl bladgrönsaker, alternativt 4 dl råa eller kokta grönsaker. På Kreta 1948: Gav cirka 5 procent av energin.

Foto: KARIN GRIPBild 1 av 9

Frukt: Per dag: 4 dl färsk, fryst eller konserverad frukt eller; 2 dl torkad frukt eller; 4 medelstora frukter På Kreta 1948: Gav cirka 6 procent av energin.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIXBild 2 av 9

Bönor eller nötter 1 dl bönor eller; 0,5 dl nötter På Kreta 1948: Gav 7 procent av energin. Tre fjärdedelar av proteinet var vegetabiliskt.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIXBild 3 av 9

Frön 4 skivor bröd 4 dl gröt, fullkornsris, pasta Müsli På Kreta 1948: Hela 39 procent av energin kom från frön och spannmål (fullkorn).

Foto: JUREK HOLZERBild 4 av 9

Mejerivaror: Per dag: Lite ost eller yoghurt. På Kreta 1948: Gav bara 3 procent av energiintaget.

Foto: STEFAN GUSTAVSSONBild 5 av 9

Socker och honung: Mycket litet intag På Kreta 1948: Gav 2 procent av energin.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIXBild 6 av 9

Kött, fisk och ägg: 1-2 hekto fisk 2-3 gånger i veckan 0-4 ägg i veckan Kött någon gång i veckan På Kreta 1948: Mer fisk, kyckling och ägg än rött kött och lamm. Gav 4 procent av energin. Bara en fjärdedel av proteinet var animaliskt .

Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIXBild 7 av 9

Alkohol: Per dag, max: 1,5 dl vin (Kvinnor) 3 dl vin (Män) På Kreta: Vanlig måltidsdryck men bara 1 procent av energin kom från alkohol.

Foto: JUREK HOLZERBild 8 av 9

Olja och fett Rikligt med vegetabiliskt fett från olivolja i maten. Olivolja innehåller mest enkelomättat fett men även mättat och fleromättat fett. På Kreta 1948: Fett från främst olivolja, svarade för 29 procent av energiintaget .

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIXBild 9 av 9

Grönsaker Per dag: 8 dl bladgrönsaker, alternativt 4 dl råa eller kokta grönsaker. På Kreta 1948: Gav cirka 5 procent av energin.

Foto: KARIN GRIPBild 1 av 4

Frukt: Per dag: 4 dl färsk, fryst eller konserverad frukt eller; 2 dl torkad frukt eller; 4 medelstora frukter På Kreta 1948: Gav cirka 6 procent av energin.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIXBild 2 av 4

Bönor eller nötter 1 dl bönor eller; 0,5 dl nötter På Kreta 1948: Gav 7 procent av energin. Tre fjärdedelar av proteinet var vegetabiliskt.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIXBild 3 av 4

Frön 4 skivor bröd 4 dl gröt, fullkornsris, pasta Müsli På Kreta 1948: Hela 39 procent av energin kom från frön och spannmål (fullkorn).

Foto: JUREK HOLZERBild 4 av 4
Grönsaker
Per dag: 8 dl bladgrönsaker, alternativt 4 dl råa eller kokta grönsaker.
På Kreta 1948: Gav cirka 5 procent av energin.
Grönsaker Per dag: 8 dl bladgrönsaker, alternativt 4 dl råa eller kokta grönsaker. På Kreta 1948: Gav cirka 5 procent av energin. Foto: KARIN GRIP
Frukt:
Per dag:
4 dl färsk, fryst eller konserverad frukt eller;
2 dl torkad frukt eller;
4 medelstora frukter
På Kreta 1948: Gav cirka 6 procent av energin.
Frukt: Per dag: 4 dl färsk, fryst eller konserverad frukt eller; 2 dl torkad frukt eller; 4 medelstora frukter På Kreta 1948: Gav cirka 6 procent av energin. Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
Bönor eller nötter
1 dl bönor eller;
0,5 dl nötter
På Kreta 1948: Gav 7 procent av energin. Tre fjärdedelar av proteinet var vegetabiliskt.
Bönor eller nötter 1 dl bönor eller; 0,5 dl nötter På Kreta 1948: Gav 7 procent av energin. Tre fjärdedelar av proteinet var vegetabiliskt. Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
Frön
4 skivor bröd
4 dl gröt, fullkornsris, pasta
Müsli
På Kreta 1948: Hela 39 procent av energin kom från frön och spannmål (fullkorn).
Frön 4 skivor bröd 4 dl gröt, fullkornsris, pasta Müsli På Kreta 1948: Hela 39 procent av energin kom från frön och spannmål (fullkorn). Foto: JUREK HOLZER
Annons
Annons

Mejerivaror: Per dag: Lite ost eller yoghurt. På Kreta 1948: Gav bara 3 procent av energiintaget.

Foto: STEFAN GUSTAVSSONBild 1 av 5

Socker och honung: Mycket litet intag På Kreta 1948: Gav 2 procent av energin.

Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIXBild 2 av 5

Kött, fisk och ägg: 1-2 hekto fisk 2-3 gånger i veckan 0-4 ägg i veckan Kött någon gång i veckan På Kreta 1948: Mer fisk, kyckling och ägg än rött kött och lamm. Gav 4 procent av energin. Bara en fjärdedel av proteinet var animaliskt .

Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIXBild 3 av 5

Alkohol: Per dag, max: 1,5 dl vin (Kvinnor) 3 dl vin (Män) På Kreta: Vanlig måltidsdryck men bara 1 procent av energin kom från alkohol.

Foto: JUREK HOLZERBild 4 av 5

Olja och fett Rikligt med vegetabiliskt fett från olivolja i maten. Olivolja innehåller mest enkelomättat fett men även mättat och fleromättat fett. På Kreta 1948: Fett från främst olivolja, svarade för 29 procent av energiintaget .

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIXBild 5 av 5
Mejerivaror:
Per dag:
Lite ost eller yoghurt.
På Kreta 1948: Gav bara 3 procent av energiintaget.
Mejerivaror: Per dag: Lite ost eller yoghurt. På Kreta 1948: Gav bara 3 procent av energiintaget. Foto: STEFAN GUSTAVSSON
Socker och honung:
Mycket litet intag
På Kreta 1948: Gav 2 procent av energin.
Socker och honung: Mycket litet intag På Kreta 1948: Gav 2 procent av energin. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
Kött, fisk och ägg: 
1-2 hekto fisk 2-3 gånger i veckan
0-4 ägg i veckan
Kött någon gång i veckan
På Kreta 1948: Mer fisk, kyckling och ägg än rött kött och lamm. Gav 4 procent av energin. Bara en fjärdedel av proteinet var animaliskt .
Kött, fisk och ägg: 1-2 hekto fisk 2-3 gånger i veckan 0-4 ägg i veckan Kött någon gång i veckan På Kreta 1948: Mer fisk, kyckling och ägg än rött kött och lamm. Gav 4 procent av energin. Bara en fjärdedel av proteinet var animaliskt . Foto: HASSE HOLMBERG/SCANPIX
Alkohol: 
Per dag, max:
1,5 dl vin (Kvinnor)
3 dl vin (Män)
På Kreta: Vanlig måltidsdryck men bara 1 procent av energin kom från alkohol.
Alkohol: Per dag, max: 1,5 dl vin (Kvinnor) 3 dl vin (Män) På Kreta: Vanlig måltidsdryck men bara 1 procent av energin kom från alkohol. Foto: JUREK HOLZER
Olja och fett
Rikligt med vegetabiliskt fett från olivolja i maten. Olivolja innehåller mest enkelomättat fett men även mättat och fleromättat fett.
På Kreta 1948: Fett från främst olivolja, svarade för 29 procent av energiintaget .
Olja och fett Rikligt med vegetabiliskt fett från olivolja i maten. Olivolja innehåller mest enkelomättat fett men även mättat och fleromättat fett. På Kreta 1948: Fett från främst olivolja, svarade för 29 procent av energiintaget . Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons