Annons

Matexpert: Vi bör sikta på en varierad kost

Anna Richert är matexpert på Världsnaturfonden WWF. För att äta hållbart förespråkar hon en varierad kost. Arkivbild.
Anna Richert är matexpert på Världsnaturfonden WWF. För att äta hållbart förespråkar hon en varierad kost. Arkivbild. Foto: Saga Sandin/WWF

Visst kan det kännas bra att äta klimatsmart, vegetarisk mat.

Men är det också det bästa för bredare miljöfrågor? Inte nödvändigtvis.

– Livsmedel är komplicerat. Det går inte att reducera det till bara en siffra, säger Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden WWF.

Under strecket
Robin Salomonsson / TT
Publicerad

Ananas är en av de tropiska frukter som kan vara dålig för miljön, enligt Elin Röös på Sveriges lantbruksuniversitet. Arkivbild.

Foto: Anupam Nath/TT

Att många av de tropiska produkterna odlas i regioner med hög biologisk mångfald är en viktig aspekt att tänka på för att äta hållbart. Arkivbild.

Foto: Marco Ugarte/TT

Försäljningen av vegoprodukter har rusat i matbutikerna. Arkivbild.

Foto: Fredrik Hagen/TT

Att handla mat efter vilka produkter som är mest klimatsmarta är populärt. Enligt Ica, Coop och Axfood har försäljningen av vegomat, som innefattar både vegetariska och veganska produkter, skjutit i höjden.

Matkedjorna kopplar det till omsorg för miljö och klimat där medvetna konsumenter i hög utsträckning väljer att byta ut köttbaserad mat en eller flera dagar i veckan. Ur ett rent klimatperspektiv finns det knappt några produkter som når upp till köttets klimatpåverkan, menar Elin Röös.

Annons
Annons
Annons