Annons
X
Annons
X

Materialet som spås kunna stoppa jordens uppvärmning

Svenska Aerogel AB är på väg mot ett genombrott när det gäller kommersialisering av det ultralätta materialet aerogel, också kallat ”fryst rök”. Och igår utsågs företaget till cleantech company of the year vid Stockholm Cleantech Venture Day.

Aerogel har av forskare pekats ut som framtidens supermaterial men problemet har varit kostnaden att ta fram det.

I det tidiga forskningsstadiet kunde kostnaden för att tillverka ett kilo ligga på tiotusentals kronor men företaget Svenska Aerogel säger sig ha en metod som får ned kostnaden till omkring 60 kronor kilot.

– Inom 3-6 månader har vi en färdig högvolymstillämpning för aerogel och då vill vi bygga en fabrik i Gävle, säger Anders Lundström som är vd för Svenska Aerogel AB.

Annons
X

De kommersiella möjligheterna är enorma, säger han, framför allt inom isolering.

– Det här är det absoluta isoleringsmaterialet, säger Lundström. Han tror att aerogel kan bli en viktig faktor i lösningen av problemet med jordens allt varmare klimat.

Men hjälp av en 3 centimeter tjock skiva av aerogelbaserad isolering kan man få samma isoleringseffekt som ett 25 centimeter tjockt lager av gullfiber, enligt Lundström.

– Den effektivaste vägen mot en lösning av jordens uppvärmning är inte att hitta nya sätt att generera energi utan att minska energiförbrukningen och effektivare isolering av bostäder skulle innebära ett enormt steg framåt, säger han.

Aerogelen
kan komma att revolutionera möjligheterna att isolera gamla hus, säger han.

– Hittills har man ju varit tvungen att flytta väggen ett par, tre decimeter inåt i rummet för att få plats med tillräcklig mängd isoleringsmaterial och det vill man ju inte. Aerogelen ger helt nya förutsättningar, säger Anders Lundström.

Aerogel som isolering är särskilt intressant i varma länder där man använder stora mängder energi för luftkonditionering av bostäder och kontor, tror Lundström.

– Det går åt fyra gånger mer energi att kyla en lokal än att värma den.

Lundström vill inte säga vilken produkt som i vinter kommer vara färdig för lansering men redan idag tillverkas ett pulver som används i olika tester.

Andra stora användningsområden för Aerogel är luft och vattenrening. Det är nämligen lätt att plantera olika ämnen i aerogelen som i sin tur kan fånga upp föroreningar i luft och vatten.

Aerogel har länge spåtts en lysande framtid av forskare från hela världen.

– Det är ett fantastiskt material som har den lägsta kända densiteten av alla material samtidigt som den har många användbara egenskaper. Jag kan tänka mig att aerogel kommer att användas till allt från rening av förorenat vatten, till värmeskydd och smycken, sade Marcouri Kanatzidis, professor i kemi vid Northwestern University i Evanston, Illinois till Times Online redan för tre år sedan.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X