Annons

Linda Bakkman:Maten som gynnar vår hjärnkapacitet

Lax – bidrar till hjärnan. Illustration: Thomas Molén
Lax – bidrar till hjärnan. Illustration: Thomas Molén

En bärdryck om dagen förbättrar arbetsminnet, enligt svensk studie. Choklad tycks kunna höja humöret och omega-3-fetter är viktiga byggstenar för hjärnan. Här är maten som gynnar vår kognitiva kapacitet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sill – rik på omega-3.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 4

Uppiggande.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 2 av 4

Laddade med antioxidanter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 4

Kakao är rik på flavonoider.

Foto: Sofia Eriksson/TT Bild 4 av 4

Hjärnan är extremt energikrävande. Den utgör bara runt två procent av vår kroppsvikt men står för hela 20 procent av vår energiförbrukning i vila.

Vad vi äter tycks kunna påverka hjärnan och vår kognitiva kapacitet så som minne, inlärning, koncentration och problemlösning.

Annons
Annons
Annons