Annons

Linda Bakkman: Maten som gynnar vår hjärnkapacitet

Lax – bidrar till hjärnan. Illustration: Thomas Molén
Lax – bidrar till hjärnan. Illustration: Thomas Molén

En bärdryck om dagen förbättrar arbetsminnet, enligt svensk studie. Choklad tycks kunna höja humöret och omega-3-fetter är viktiga byggstenar för hjärnan. Här är maten som gynnar vår kognitiva kapacitet.

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnan är extremt energikrävande. Den utgör bara runt två procent av vår kroppsvikt men står för hela 20 procent av vår energiförbrukning i vila.

Vad vi äter tycks kunna påverka hjärnan och vår kognitiva kapacitet så som minne, inlärning, koncentration och problemlösning.

Sill – rik på omega-3.

Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 1 av 4

Uppiggande.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 2 av 4

Laddade med antioxidanter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 3 av 4

Kakao är rik på flavonoider.

Foto: Sofia Eriksson/TT Bild 4 av 4
Annons
Annons
Annons
Annons