Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Gröna Lund utvecklar sitt matkoncept med hjälp av kocken Jonas Dahlbom. Foto: Gröna Lund
Perfect Guide

"Maten på Grönan är som ett lotteri"

Viggo Cavling testar Gröna Lunds nya restauranger – och
lanserar en idé för hur man ska kunna knäcka Liseberg.

Är Gröna Lund helvetet på jorden?

Annons
X

Ja, om du är en medelålders man med kulturella preferenser som uppskattar lugn och ro. Ljudnivån på Gröna Lund är tinnitus upphöjt till femton. Karusellerna för ett fruktansvärt liv plus att samtliga matställen och lotterihjul spelar musik på högsta volym. Därför skriker människor till varandra när de försöker kommunicera och ännu högre när de åker karusell. På Gröna Lund kan du inte höra vad du tänker.

Men Gröna Lund kan också vara ett paradis om du är åtta år gammal och får fira din födelsedag här med dina kompisar och din lillebror. Det finns många saker att snacka om och att kastas upp till himmeln och komma ner igen är ändå "asfett" och "råcoolt". Det gör inget att köerna är minst 20 minuter långa, vi är ju tillsammans. Och snart ska pappa bjuda alla på tacos. Hurra!

Gröna Lund är också Stockholms mesta (enda?) fritidsgård om du är tonåring. Här kan du hänga hela sommarlovet och träffa kompisar och gå på konserter. Listan på artister som kommer hit i sommar är sjukt imponerande. Affischerna till varje konsert är skapade av Kristian Russell och är äkta konstverk. På Gröna Lund möts förort och innerstad, nysvenskar och
Sverigedemokrater, vischan och city, killar och tjejer. Här uppstår hångel,
bråk och samtal. Är du några år äldre är Gröna Lund ditt första jobb. En
arbetsgivare som tror på dig och ger dig ansvar. Lönen är usel, arbetstiderna
värre och stanken av frityrsmet värst, men du glömmer aldrig ditt första jobb.

På Gröna Lund möts förort och innerstad, nysvenskar och Sverigedemokrater, vischan och city, killar och tjejer. Här uppstår hångel, bråk och samtal.

Gröna Lund jämförs ofta med Liseberg i Göteborg, men det är inte
rättvist. En privat näringsidkare ska inte liknas med ett kommunalt tivoli.
Gröna Lunds största problem är ytan, den är minimal. Gröna Lund är en
klaustrofobisk parkeringsplats med 1000 attraktioner, 100 krogar och 500
lotterihjul. Lägg till 50 000 människor, många berusade på livet, andra på
alkohol och du förstår varför ljudnivån får decibelmätaren att fastna i taket. Liseberg växer som en kroppsbyggare på steroider eftersom Göteborgs kommun vill tjäna pengar och locka turister.

Gröna Lund är en klaustrofobisk parkeringsplats med 1000 attraktioner, 100 krogar och 500 lotterihjul.

Viggo Cavling har testat tacos på Fiesta Taqueria & Bar och tycker att köttet är tillagat med kärlek.
Viggo Cavling har testat tacos på Fiesta Taqueria & Bar och tycker att köttet är tillagat med kärlek. Foto: Joel Wåreus

Få människor söker sig till Gröna Lund för maten, men det vill ägaren Park and Resorts ändra på. För att lösa uppgiften har man anställt en gastronomisk ledare: kocken Jonas Dahlbom. För några år sedan tävlade han i kock-VM och blev fyra. Kocken Tommy Myllymäkis hade Jonas som coach när han var med i samma tävling förra året. Då vann Tommy EM och blev fyra i VM.

Hans fyra första krogbarn är den tyska ölbaren, den New York-inspirerade foodtrucken Hekto BBQ, en helt ny milkshakebar och à la carte-restaurangen Fiesta Taqueria & Bar. Den sista ligger gömd bakom barnscenen och karusellen Flygande elefanterna. Jag ber om ett varmt bord eftersom det är 17 grader, regn och blåst. Då är det bäst att sitta inne föreslår hovmästaren, vilket innebär 18 grader varmt. Fiesta Taqueria & Bar är alltså en
mexikansk krog med bland annat tacos och ceviche på den gula menyn. Inredningen är mycket pastell och glada färger. På väggarna hänger många kors och ännu fler bilder på Jesus och hans mamma Maria. Du hittar också ett par utsmyckade dödskallar.

Jonas Dahlbom är gastronomisk ledare på Gröna Lund.
Jonas Dahlbom är gastronomisk ledare på Gröna Lund. Foto: Joel Wåreus

De fem barnen i testpatrullen får veta direkt att buffén är öppen. Den innehåller två rätter: pannkakor och tacos. Pannkakorna smakar exakt som de jag brukar köpa i storpack på ICA. Tacosen däremot har lite själ. Köttet är tillagat med kärlek och har ett djup i smaken. Det kostar 59 kronor per barn och det priset kan jag inte klaga på. På menyn står det 69 kronor för tacosbricka och 69 kronor för pannkakor, men det stämmer alltså inte.

Jag testar tre rätter: krispig fläsksida, sotad lax på tacos och en ceviche på kammussla. Fläsksidan har en delikat rökig smak som bär mot äpple, getost och chilimajonäs. Tyvärr funkar inte den sotade laxen med potatis- och limerörorna. Ännu värre är ceviche, då såsen är sunkig. Servicen dessvärre är också usel. När jag efter långt viftande får kontakt med en servitör och ber om notan möts jag av en kortdragare. När väl transaktionen är gjord kommer notan och då ser jag att hen bongat in ett barn för mycket, men jag orkar inte bry mig, jag vill bara ut ur lokalen.

När väl transaktionen är gjord kommer notan och då ser jag att hen bongat in ett barn för mycket, men jag orkar inte bry mig, jag vill bara ut ur lokalen.

Via några karuseller tar vi oss ner till den nya
milkshakebaren. Här är bemötandet oklanderligt. Vi tar tre oreos, alltså det
svarta kexet. De kostar 53 kronor styck, detta är kanske inte prisvärt, men jag kommer att beställa en likadan nästa gång jag kommer hit.

Att äta på Gröna Lund påminner om att spela på lotterihjulet. Ibland blir det vinst och supergott. Men de flesta lotter är och förbli nitlotter. Gröna Lund kommer aldrig att bli en matdestination som tivolit i Köpenhamn om man inte genast annekterar Beckholmen.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen