Fredric Karén:Maten och psyket ett glödhett forskningsområde

Fredric Karén

Fel mat riskerar inte bara att göra oss feta och sjuka. Hur kosten påverkar vår psykiska hälsa och kroniska sjukdomar är ett glödhett forskningsområde. I en serie artiklar gör SvD:s vetenskapsjournalist Henrik Ennart nedslag i de senaste studierna och söker svar på vilken mat som skapar inflammationer i kroppen – och hur vi kan skydda oss från dem.

Det europeiska supervalåret inleddes i dag med presidentval i Tyskland. Som väntat vann Frank-Walter Steinmeier klart förbundsförsamlingens omröstning i Berlin. Socialdemokraten Steinmeier inledde sin karriär i rikspolitiken 1998 och har fram till nu bland annat hunnit med att vara utrikesminister två gånger.

Den tyska förbundspresidenten väljs för fem år och har främst en ceremoniell roll.

”Jag har rätt och du har fel”. Hans Rosling, professor i internationell hälsa och grundare av Gapminder, dog den 7 februari 2017 i sviterna av cancer. Han var världskänd för sina föreläsningar där han visualiserade komplex data på ett enkelt sätt. Tidningen Times utnämnde honom 2012 till en av världens 100 mest inflytelserika personer. Hans Rosling blev 68 år gammal.

Här har jag samlat ett urval av SvD:s journalistik från den senaste veckan. Trevlig läsning!

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons