Annons

Matematiker: Enkla råd kan rädda tusentals liv

Företrädare för myndigheterna har gett motstridiga budskap, skriver artikelförfattarna.
Företrädare för myndigheterna har gett motstridiga budskap, skriver artikelförfattarna. Foto: Anders Wiklund/TT

Om vi snabbt kan minska smittspridning kan tusentals människoliv räddas, och ekonomin skadas mindre. Alla kan vidta enkla åtgärder för att bidra till mindre spridning, skriver matematiker som forskar om smittspridning och risker.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är svårt att spå. Men det är lätt att veta att det är dumt att inte försöka skydda sig mot coronaepidemin eftersom riskerna är stora och kostnaderna för att vidta enkla åtgärder är små.

Väl etablerade matematiska beräkningar säger att i en epidemi där varje sjuk person i genomsnitt smittar 2,5 nya och om det, som det är för corona i Sverige just nu, inte finns någon immunitet eller något vaccin, så kommer cirka 70 procent av oss alla att smittas om absolut inga insatser görs. Om man i stället med olika åtgärder kan minska smittspridningen så att en sjuk bara ger upphov till 2 nya sjukdomsfall kommer i stället bara cirka 60 procent att smittas. Så om till exempel en halv procent av dem som blir sjuka dör, så kommer minskningen till 60 procent att leda till att livet räddas för cirka 5 000 av oss. Om smittspridning minskas än mer undgår såklart ännu fler att smittas.

Annons
Annons
Annons