Annons

”Matchfixning ett problem även i lägre divisioner”

Närmare 30 procent av de matchfixningsutredningar som Fotbollförbundet bedrivit under 2017 rör matcher i division 3 och nedåt. Att tro att ett insatstak på 1 000 kronor är en tillräcklig skyddsfaktor är naivt, skriver ordförandena för Svenska Fotbollförbundet, Svenska Ishockeyförbundet och Riksidrottsförbundet i en replik.

Under strecket
Publicerad
Foto: Robert Henriksson/TTBild 1 av 1
Foto: Robert Henriksson/TTBild 1 av 1
Foto: Robert Henriksson/TT

Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare för Branschföreningen för onlinespel, BOS, skriver i SvD den 7 december att vi inom idrotten silar mygg och sväljer kameler när vi kräver förbud mot spel på låga divisioner och enskilda matchhändelser i den kommande spelregleringen. Inget kan vara mer fel.
Gustaf Hoffstedt får det att framstå som att matchfixning i Sverige i dag endast är ett problem i de högre divisionerna och då på spel på matchens slutresultat. Hoffstedt må ha rätt i att det inte är genom att fixa enstaka delmoment i en match som matchfixare tjänar de stora pengarna. Det är dock ett ostridigt faktum att kriminella nätverk använder den typen av manipulation som en inkörsport för att senare, genom hot, utpressning och våld, tvinga in de aktuella idrottarna i mer omfattande matchfixning där betydligt större summor står på spel.

Annons
Annons
Annons