Annons
X
Annons
X

Matbluff avslöjas i ny bok

Matreklamen lovar hemlagat och gröna hagar. Verkligheten är storskalig industriproduktion med tillsatser som misstänks ge nervskador. Det menar Mats-Eric Nilsson som i dagarna ger ut den första svenska boken om det ­utbredda fusket med maten.

Svenska Dagbladets redaktionschef Mats-Eric Nilsson har skrivit boken ”Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik” (Ordfront) om det utbredda fusket med maten.
Svenska Dagbladets redaktionschef Mats-Eric Nilsson har skrivit boken ”Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik” (Ordfront) om det utbredda fusket med maten.

–Jag är mest förvånad över att fusket är så utbrett över hela ­linjen. Det är svårt att hitta matprodukter som inte är fulla av tillsatser. Jag trodde förut att när det står på förpackningen att det är ”äkta” eller ”hemlagat” – att det legat i alla fall något i det, men jag var blåögd, säger Mats-Eric Nilsson, till vardags redaktionschef och ställföreträdande ansvarig ­utgivare på Svenska Dagbladet.

Nu kommer han ut med den första moderna svenska boken om hur vår mat framställs och vad den innehåller.

Portionsförpackningar med Jennys kåldolmar från Familjen Dafgård ligger i frysdiskar runt om i Sverige. På paketen står det att de är gjorda ”enligt ett familjerecept som inte ändrats sedan vår mormor Jenny skapade det för 80 år sedan.” Men innehållsförteckningen säger något annat. Där radas ­67 ingredienser upp, bland annat E233, E471, E450, E300, E304, E211 och smörarom.

Annons
X

–Det är förstås lite svårt att tänka sig att mormor Jenny skulle ha haft de ingredienserna, säger Mats-Eric Nilsson.

Det började i juni 2002. En Magnumglass skulle köpas. En blick på innehållsförteckningen blev till slut en bokidé.

–Det var ju ingen glass, bara en massa kemikalier.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På nätet hittade han information – avsedd för livsmedelsindustrin: Goda råd om hur man ska få kött som drygats ut med vanligt vatten och alltför mycket kemikalier att smaka mer genuint – med nya smaktillsatser. Totalt omsätter tillsatser i den globala mat­industrin 150 miljarder kronor och vi får i oss 6–7 kilo livsmedels­tillsatser varje år, enligt boken.

  Är tillsatserna farliga för hälsan?

  –Det är svårt att säga, man vet ännu för lite om den samlade ­effekten av olika tillsatser, den så kallade cocktaileffekten.

  En engelsk studie, finansierad av det brittiska livsmedelsverket FSA, visar att det kan finnas samband mellan livsmedel med många tillsatser och hyperaktivitet och ADHD hos barn. Resultatet i maj ledde bland annat till att Marks ­ & Spencer tog bort färg- och smakämnena från 4455 varor. Men i svenska butiker finns de kvar.

  Med i den studien finns konserveringsmedlet E211, som bland annat ingår i mormor Jennys kåldolmar från Dafgård. Där är Michael Kaufmann marknadsdirektör. Han känner inte till studien.

  Är det rättvis marknadsföring att säga att ni har ett 80 år gammalt originalrecept när det är fullt med tillsatser?

  – Nej, inte om man följer det ordagrant, men smaken ska vara densamma.

  Kommer ni att ta bort texten?

  –Vi för diskussioner om det.

  Efter ett par timmar återkommer Michael Kaufmann per mail. Han skriver att de efter interna diskussioner beslutat sig för att ta bort texten med originalreceptet. Och att produkter utan tillsatser kommer att erbjudas i butik i vår.

  Mats-Eric Nilsson är försiktigt positiv om framtiden när det gäller till exempel tillväxten av små bagerier som bakar utan tillsatser. Men när det gäller livsmedelsindustrierna är han mer tveksam.

  –Pågens bröd levererar bröd till 5 500 butiker i Sverige – från tre storbagerier. Då måste man förstås tänja på begreppet färskt.

  Jonas Fröberg

  Annons
  Annons
  X

  Svenska Dagbladets redaktionschef Mats-Eric Nilsson har skrivit boken ”Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik” (Ordfront) om det utbredda fusket med maten.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X