Annons
X
Annons
X

Matadorlandet på idéjakt i Sverige

KOLUMN | ANN-SOFIE DAHL

Inför svenska valet 2006 bildade allianspolitikerna kö utanför de danska ministerierna. Därinne delade deras danska kollegor glatt med sig av goda råd och erfarenheter från sina dittills fem år vid regeringsmakten (sedan dess har det blivit ytterligare fem). På de åren hade dåvarande statsministern, Anders Fogh Rasmussen, gjort Danmark till ett borgerligt föredöme och föregångsland som omvärlden inget hellre ville än att kopiera.

Den danska ekonomin gick som tåget och den borgerliga VK-regeringen mellan Venstre och Konservative valdes om och om av sina tacksamma väljare. Med sig hem från sina många besök i Köpenhamn hade Fredrik Reinfeldt och hans alliansvänner bagaget fullt av unikt danska idéer, som till exempel den framgångsrika danska arbetsrättsmodellen flexicurity (som den svenska borgerliga regeringen dock ännu inte har omsatt i praxis).

Nu går kön åt andra hållet.

Annons
X

Nu är det danska borgerliga politiker som – lätt motvilligt – tar flyget upp till den svenska huvudstaden för att få inspiration, och för att hitta knepet som har gjort svensk ekonomi till en av Europas starkaste och Sverige till en framgångssaga mitt i den globala finanskrisen.

Själva tampas de med ett budgetunderskott av megaformat och ett annalkande val som ser ut att förpassa dem från regeringskontoren. Och danskarna har slutat avfärda grannlandets valuta som den ”svenska pesetan”.

När statsminister Lars Løkke Rasmussen presenterade sin ekonomiska ”2020-plan” i maj var det tydligt att regeringen hämtat hem idéer från svenskt håll. I den imponerande planen ingick flera reformer som den danska borgerligheten länge efterlyst, som kortad förtidspension och halverade arbetslöshetsbidrag.

Plus en dansk variant av rut och rot, för att avlasta danskarna och få dem att arbeta längre och mer i landet med rekordkorta arbetsveckor.

Däremot har Konservatives partiledare, tillika justitieministern, Lars Barfoed, ännu inte lyckats få gehör för sina krav på brugerbetalning: avgifter i sjukvården enligt svensk modell. I Danmark är det nämligen gratis att gå till läkaren, med uppenbar och kostsam överkonsumtion som följd.

Inspirationen från Sverige har till och med lett till att danskarna är i full gång med att förbereda sitt eget Almedalen i mitten av juni i lilla idylliska Allinge på Bornholm.

Idén om en dansk version av Almedalen fick inrikesminister Bertel Haarder när han besökte Öresundshuset i Visby förra sommaren. Till skillnad från politikerveckan på Gotland, som ju gradvis har växt fram under årens lopp alltsedan Olof Palme höll tal från ett lastbilsflak sommaren 1968, är ”politikens motsvarighet till Roskildefestivalen” i Allinge alltså det direkta resultatet av ett regeringsinitiativ.

Men med besök av bland annat Anders Borg och en rad skånska politiker på Folkemødet lär danskarna kunna få ännu fler idéer från svenskt håll i sommar.

Ann-Sofie Dahl är docent i internationell politik och bosatt i Köpenhamn. Hennes nya bok
Matadorlandet. Om det borgerliga Danmark (Samhällsförlaget) utkommer i mitten av juni.
ann-sofie.dahl@mail.dk

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X