Annons

Mata och baka surdegsbröd

Surdegstrenden håller i sig. Och nu har väll alla semesterfirare hämtat ut sina degar från surdegshotellet och bakat upp den för länge sedan. Bröd bakat på surdeg blir ju så gott. Proffs eller nybörjare. Här är goda förslag på surdegsbröd och grundrecept på egen suredeg att mata. Se tre fyra olika grundrecept att experimentera med. Lycka till.

Publicerad
1/2
Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX
2/2
Foto: JUREK HOLZER

Surdegsrecept från Bagarna på Rosendals Trädgård

Det tar minst två dygn innan degen börjar jäsa. Färdig kan den förvaras i glasburk med lock i kylskåpet i minst en vecka. Man kan också frysa in den.
Till receptet på Tasteline

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Linnéa Seidels grundsurdeg

”Surdegsbröd har bakats i tusentals år och sägs komma från Egypten.
Till receptet på Tasteline.

Med jäst. Eller baka en variant på surdeg som har fått lite hjälp av vanlig jäst. Detta recept kan vara bra att
börja med.
Surdeg med jäst (Tasteline).

Annons
Foto: JANNE HANSSON

Surdeg

Grundrecept på surdeg. Dag 1, 2, 3 och 4. Receptet kommer från ”Bröd för alla” (Gullers) av Stina Algotson, Fredrik Karlsson
Till receptet på Tasteline

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Surdegsbaguetter

Knaprig skorpa, lite sega inuti... de här baguetterna är så goda att du inte behöver bekymra dig om pålägget.
Till receptet på Tasteline

Foto: JUREK HOLZER

Rosendals kavring

Om man vill ha ett osötat bröd med mer ren smak går det bra att utesluta sirapen. Om man inte har färdig surdeg i kylskåpet måste man förbereda brödbaket 2-3 dagar innan.
Till receptet på Tasteline

Foto: JUREK HOLZER

Hembakat knäckebröd

Brödet kan varieras på många sätt: Krydda med kummin, anis eller fänkål, byt ut mjölsorterna, kavla ut i solros- eller sesesamfrö. Receptet kommer från Bagarna på Rosendals Trädgård.
Till receptet på Tasteline

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Surdegsbröd med västerbottensost

Det här brödet passar jättebra till olika sorters pajer. Är man inte så förtjust i anis går det bra att utesluta det!
Till receptet på Tasteline

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Surdegsbröd med Dinkel

Ett nyttigt och saftigt bröd.
Till receptet på Tasteline

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Mammas goda tekakor

”Hembakade tekakor går inte att jämföra med någonting annat.
Till receptet på Tasteline.

Foto: JANNE HANSSON

Surdegslimpor med rågkross

Surdgesbröd med rågkross.
Till receptet på Tasteline

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Nyttigt surdegsbröd

”Ett riktigt nyttigt och gott surdegsbröd som gör sig lika bra till frukost som matbröd.”
Till receptet på Tasteline

Foto: KATJA KRISTOFERSON

Grova surdegsbullar

De här lite grövre surdegsbullarna är makalöst goda! Att använda russin i degen är ju en smaksak, jag själv tycker de blir mycket godare så!
Till receptet på Tasteline

Annons
Annons
Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX Bild 1 av 13
Foto: JUREK HOLZER Bild 2 av 13
Foto: KATJA KRISTOFERSON Bild 3 av 13
Foto: JANNE HANSSON Bild 4 av 13
Foto: KATJA KRISTOFERSON Bild 5 av 13
Foto: JUREK HOLZER Bild 6 av 13
Foto: JUREK HOLZER Bild 7 av 13
Foto: KATJA KRISTOFERSON Bild 8 av 13
Foto: KATJA KRISTOFERSON Bild 9 av 13
Foto: KATJA KRISTOFERSON Bild 10 av 13
Foto: JANNE HANSSON Bild 11 av 13
Foto: KATJA KRISTOFERSON Bild 12 av 13
Foto: KATJA KRISTOFERSON Bild 13 av 13
Annons
Annons
Annons
Annons