Mat möter kultur

Konstig mat och graffiti. Eller rätter komponerade efter musik. Under fyra tisdagkvällar i augusti med start i kväll lagar kocken Rune Kalf-Hansen mat inspirerad av olika gäster och konstyttringar på Kulturhusets takterrass.

Under strecket
Publicerad
Kocken Rune Kalf-Hansen med musikerna Lise Hummel och Gertrud Stenung.

Kocken Rune Kalf-Hansen med musikerna Lise Hummel och Gertrud Stenung.

Annons

Kopplingarna mellan mat och kultur är många. Inte minst är sambandet mellan mat och trädgårdar starkt och den första gästen i Rune Kalf-Hansens Live-mat på Kulturhusets Stockholmsterass blir trädgårdsdesignern Simon Irvine, känd för sin slottsträdgård på Läckö slott. Men det kommer också att bli möten, som kanske är mindre självklara, mellan mat och dans, konst, sång och musik.
Musik står även dj Rickard Masip för, som tidigare arbetat hos Rune Kalf-Hansen i hans Matateljé i Råsunda. Tanken är att det ska uppstå samtal och ömsesidig inspiration, och därmed en föreställning, mellan Rune Kalf-Hansen och hans gäster i dessa samkväm. Det finns inga manus, utan det blir improvisation med viss planering.

– Att laga mat är en del av en helhet. Till exempel kan musik när man är ute och äter - eller lagar mat - förhöja stämningen. Det är på det viset jag hittat nya recept, eftersom jag inte läser kokböcker, säger Rune Kalf-Hansen.
Han känner alla de medverkande gästerna mer eller mindre väl. Tillsammans med Simon Irvine har han skrivit en bok. Lise & Gertrud såg Rune Kalf-Hansen första gången på Nalen, därefter har de spelat på hans restaurant.

Annons
Annons
Annons