Annons

Mat för miljoner kastas i soporna

Mat för över 200 miljoner kronor kasseras varje år i landets skolkök. Men med olika metoder kan svinnet och miljöbelastningen minskas radikalt – med upp till 30 000 ton koldioxid per år – enligt en rapport från Naturvårdsverket.

Uppdaterad
Publicerad

Varje skoldag serveras lunch till cirka en och en halv miljon barn i landets förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Men långt ifrån all lagad mat blir uppäten. Mellan 10 000 ton och 30 000 ton skolmat per år går till spillo som svinn – både vid själva tillagningen och vid serveringen – enligt en uppskattning av Naturvårdsverket. Uträkningar visar att det skulle kunna gå att minska svinnet med upp till 50 procent.

– Det går ju åt väldigt mycket resurser till att producera mat. Genom att gå på skolköken når man också barnen, som kan lyfta frågan inom familjerna, säger Catarina Östlund, handläggare vid Naturvårdsverket.

Annons
Annons
Annons
Annons