Mat för hjärnan
Visst kan man skriva om mat utan att det behöver handla om bantning. Tänker du lite extra på vad du stoppar i dig och vill undvika tillsater i maten är här är tre bra exempel + tre recept att prova ur varje bok.
ÄT DIG SMART
Vilken mat ger vi våra barn? Och hur påverkas de av den? Anna Hallén som skrivit Energibarn är lärare, resurspedagog, kostrådgivare och inspiratör. Anna har valt att använda ordet ”energibarn” istället för de medicinska diagnoserna. Här finns målande beskrivningar och tips på hur du stödjer barn med funktionsnedsättningar. Matrecepten passar förstås alla barn. Vill man utesluta vitt mjöl eller är allergisk finns det många värdefulla tips. Sammanfattningsvis är det mycket värdefull läsning.
Kokbok för hjärnan. Charlotte Erlanson-Albertsson är professor i medicinsk och fysiologisk kemi och forskar om aptitreglering och energibalans. För att hindra åldersglömska ska vi enligt henne äta fleromättade långa fetter, som finns i feta fiskar. Dessa rätter kastar ut ”skräp” ur hjärnan. Charlotte tycker inte att vi ska ta bort efterrätten, tvärtom. Ibland behöver nämligen hjärnan snabbt få energi, då måste den ha snabba kolhydrater som finns i sötsaker och frukt. Efterrätten blir hjärnans belöning. I Charlottes bok finns allt från förrätter till smarta efterrätter som inte innehåller så mycket vitt socker. Till varje recept har hon skrivit en kommentar om vad hjärnan gillar med det.
I hjärnkoll på maten hittar man många smarta tips på hur man får in den ”bra” maten i vardagen. Min ena favorit är författarnas egen tomatsås, som är fullproppad med antioxidanten lykopen (se recept nedan). Apelsinkycklingen är min andra favorit, den visar hur man får in vällagad mat mitt i en fullspäckad vecka. Författarna visar på många kreativa sätt att fylla kylskåpet på. Väldigt inspirerande. Författarna är Gunilla Eldh medicinjournalist och Martin Ingvar som är hjärnforskare.
Recept ur boken Energibarn
Serverar vi ”myror i brallan” till frukost? Den här boken handlar om hur kosten påverkar våra barn.
Författare Anna Hallén är lärare, resurspedagog, kostrådgivare och inspiratör. (Bokförlag Pick a book) Receptfoto: Birgitta Höglund
Här bjuder vi
3 recept att prova.
Frödrömmar med varm choklad på äggmjölk
Mjöl- och sockerfria kakor och en smarrig mjölkfri varm chokladmjölk.
Till receptet
Pannkakor à la Anna
Mjöl- och glutenfria pannkakor. De är inte bara goda som efterrätt utan passar både som frukost och mellis.
Till receptet
Sesampanerade fiskpinnar med tacosås
Det går fint att göra egna fiskpinnar med den här paneringen, utan ströbröd.
Till receptet
Recept ur Kokbok för hjärnan
Här ges förslag på frukost, lunch, middag, efterrätter, bröd och kakor som stimulerar hjärnan. Efter varje recept finns en förklaring till varför de är så nyttiga. Felaktig kost påskyndar åldrandet, enligt
författaren Charlotte, professor i medicinsk och fysiologisk kemi.
Författare
Charlotte Erlandson Albertsson (Ica bokförlag) Receptfoto: Ann Lindberg
Limekakor
Doften av lime känns stärkande. Dofter är viktigt för hjärnan, får oss att koppla av.
Till receptet
Änglapaj
Festlig dessert med nyttiga bär fyllda med vitaminer och antioxidanter. Grädde är tillåtet vid festliga tillfällen.
Till receptet
Rågskorpor
Råg är hälsosamt. Skorpor måste vi tugga ordentligt. Vilket är stressbefriande.
Till receptet
Recept ur Hjärnkoll på maten
Den här boken handlar om hur hjärnan styr dina matvanor. Författarna beskriver olika strategier som kan rädda dig från att hamna i snabbmatsträsket
Har du hjärnkoll på maten - Testa dig själv
Författare
Martin Ingvar och
Gunilla Eldh (Bokförlag Natur och Kultur). Lotta Kühlhorn har gjort omslagen till boken.
Här 3 smarta
vardagsrecept
Soppa från Cannes
Soppa med morot och saffran. Serveras med aioli och färskriven parmesan.
Till receptet
Självlagande kyckling med apelsin
Middagen som är klar när du kommer hem från jobbet.
Till receptet
Tomatsåsen som gör dig lycklig
Den godaste tomatsåsen gör du själv.
Till receptet