Recension

Jämna plågorMat Åt Far - Jämna plågor

Under strecket
SvD
Publicerad
Annons

När jag första gången hörde Mat åt Far på en sönderspelad demo för några år sedan hos en kompis infann sig snabbt en berusande känsla - äntligen hade den svenska grenen av den hiphopkulturella genren hittat hem. Befriande skönt var det att höra några som kompromisslöst gick sin egen väg och som med knas-samplingar från tecknade filmer och smutsiga funkplattor skapade ett collage av sin verklighet som faktiskt sade något viktigt om sin samtid.
Mat åt Fars musikaliska lekfullhet vägs mot deras viga vokalakrobatik, balanserande på gränsen mellan det surrealistiska och det socialrealistiska. Eller som de själva uttrycker det i Äkta bra: ”packar blues i min hjärnbula/ lägger ner raps/ hårda som breaks från Skull Snaps/ men med lika mycket takt och känsla som Lee Hookers foottaps”. Mat åt Fars collage är således lika portioner ett proggigt Kebnekaise, en jazzig Rahsaan Roland Kirk, ett blyfunkigt Pharcyde, sökande backpackers och softande slackers - för att ta upp några av de fenomen som de droppar på spåret Influenser.
Fullängdsdebuten är dock en aningen ojämn resa. Det mest utflippade från den första demon är tyvärr nedtonat. En handfull spår är lysande, men stundtals joggar beatsen på i ett lite för standardmässigt hiphoplunk och det håller inte ända fram till upploppet.
Trots det är Jämna plågor det mest intressanta svenska albumsläppet i år. Av denna anledning: Vi är framme vid den sista generationen rappare och dj-er som har sina rötter i en prehiphop-period. Bakom väntar en generation som inte är jämngammal med det sena 70-talets Sugar Hill Gangs Rappers delight utan snarare Public Enemys klassiska Yo! Bum rush the show från 1987. Vad som väntar runt hörnet är en helvetes massa arga kids som faktiskt har växt upp med hiphop som den självklara uttryckskanalen för sina frustrationer och funderingar. Mat åt Far tillhör inte denna unga skara men Jämna plågor är ett smakprov på vad som komma skall. Och det ser ljust ut.
Lyssna även på: Fattaru, Mobbade Barn Med Automatvapen, Hundarna från Söder, 4:e Världen, Kaah och alla andra som går utanför de upptrampade stigarna.

Stefan Thungren

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons