Argentinas galenskap. De tre romanernaMästerverket har inte förlorat sin relevans

Ernesto Sábato (1911–2011) gav endast ut tre romaner. Dessa har nu samlats och återutgivits i en enda volym.
Ernesto Sábato (1911–2011) gav endast ut tre romaner. Dessa har nu samlats och återutgivits i en enda volym. Foto: Miguel Sayago

Ernesto Sábatos skildringar av besatthet, psykoser, politiska tumult och kaotiska sociala scenarier i Buenos Aires saknar i flera avseenden motstycke. Nu ges hans tre romaner ut på nytt i en enda volym.

Under strecket
Publicerad
Modernista
Foto: Modernista
Gatukonst i Buenos Aires, föreställande argentinske Ernesto Sábato.

Gatukonst i Buenos Aires, föreställande argentinske Ernesto Sábato.

Foto: Natacha Pisarenko/TT
Annons

Hans nästan sekellånga levnad spände över merparten av 1900-talet, från tiden som ungkommunist och deltagare i surrealistmötena i Paris, över en kort men lysande karriär som fysiker, till rollen som litterär gestaltare av sitt eget inre och sitt lands tragedier, detta parallellt med en outtröttlig opinionsbildning gällande mänsklighetens behov av en djupare, inre realism och ett humanare samhälle. Att Ernesto Sábato på 1980-talet valdes till ordförande i ”Nunca más” (Aldrig mer), den berömda utredningen av den argentinska militärdiktaturens brott, ter sig föga förvånande. 

Till skillnad mot de flesta andra i den lysande generation latinamerikanska författare som kom att prägla 1960- och 70-talen efterlämnade han en kort skönlitterär verklista. Dessa tre romaner har nu återutgivits i en enda bastant volym. Det är mer än välkommet; Sábato har inte förlorat sin relevans. Hans skildringar av besatthet, psykoser, existentiell fasa, politiska tumult och kaotiska sociala scenarier i ett till myt förstorat Buenos Aires saknar i flera avseenden motstycke.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons