Annons
Krönika

Carl-Johan Malmberg:Mästerverk: bland det bästa jag läst om världskriget

Colin Firth och Kenneth Branagh i filmatiseringen av James Lloyd Carrs ”A month in the country”.
Colin Firth och Kenneth Branagh i filmatiseringen av James Lloyd Carrs ”A month in the country”. Foto: Warner Bros

James Lloyd Carr har med ”A month in the country” skrivit en av de bästa romanerna om första världskriget – genom sin gestaltning av två överlevare. Boken glömdes bort, men har nu fått nytt liv igen.

Under strecket
Publicerad

Det är alltid lika roligt att upptäcka och skriva om den bortglömda litteraturen. I varje fall när den är orättvist bortglömd. Jag minns hur lycklig jag blev när jag hittade den egensinnige Simon Ravens romansvit ”Alms for oblivion”, hela tio romaner, och kunde skriva en understreckare om den. Likaså när jag hittade Olivia Mannings skarpskurna författarskap – det blev en krönika. Det blev det också om Jocelyn Brooke som i slutet av 40-talet skrev sin Proustinspirerade trilogi ”The Military orchid”, autofiktion innan begreppet myntats. Ibland ser jag mig som en litterär arkeolog som gräver fram det som av olika skäl varit osynligt i det nutida litterära klimatet.

I julas läste jag engelsmannen James Lloyd Carrs roman ”A month in the country”. Den publicerades 1980, försvann ur sikte, men dök upp på nytt tack vare New York Review of Books som återutgav den för några år sedan sedan, i tidskriftens vackra bokserie med internationell litteratur. Den är ett mästerverk i det korta formatet, 136 sidor i NYRB:s utgåva.

Annons
Annons
Annons