Recension

Svenska för idioterMästerlig dialog och suggestivt tempo i Wahls senaste

Under strecket
Publicerad
Annons

”Hur ska det gå? viskade hon. Hur ska det gå?” Det är Saida i gymnasiets första årskurs som viskar dessa dramaturgins gyllene ord i Mats Wahls bok Svenska för idioter. Henrik i samma klass är bokens huvudperson och även dess jagberättare.

Både Saida och Henrik upptas av frågan om hur deras liv ska gestalta sig. Vilsenheten, sökandet och frustrationen är bedövande men på den första skoldagen möts de av en nyutexaminerad och entusiastiskt modig lärare i svenska och engelska - Johanna. Hon försöker undervisa Henriks och Saidas klass som endast består av sju eller åtta elever. Eleverna går ut och in i klassrummet som de vill och de har inte frivilligt valt gymnasieprogrammet de går på.
Elevernas självbild är negativ och destruktiv. Läraren, Johanna, tvingar eleverna att skriva, vilket de tidigare aldrig egentligen gjort. Hon ber dem skriva om sig själva och alla som stått inför en grupp ungdomar och försökt gestalta vad skrivande, lärande och skapande kraft är och innebär, förstår omedelbart att Mats Wahl vet vad han skriver om. Det är också lika lätt att inse vad som förutsätts för att samma ungdomar ska vilja läsa en bok; spänningen som finns i frågan ”Hur ska det gå?”. Det är just denna spänning som får läsaren att i allt snabbare takt vända blad i Wahls bok.

Annons
Annons
Annons