Annons
Krönika

Carl-Johan Malmberg:Mästerdetektiven Ture Sventon aktuell som mästerkock

Ture Sventons fäbless för semlor – temlor – är allmänt känd, men i ”Ture Sventons kokbok” får vi även recepten på annat han gärna smörjer kråset med. Exempelvis anrättningar som Beduinens hemlängtan och Kameldrivarens söndagsdröm.
Ture Sventons fäbless för semlor – temlor – är allmänt känd, men i ”Ture Sventons kokbok” får vi även recepten på annat han gärna smörjer kråset med. Exempelvis anrättningar som Beduinens hemlängtan och Kameldrivarens söndagsdröm. Foto: Henrik Holmberg/TT

Att Ture Sventon har en god aptit – och då inte bara på semlor – vet alla som läst böckerna om honom. I en ny kokbok får vi nu recepten på det mästerdetektiven äter i böckerna.

Under strecket
Publicerad

Sveriges mest originella bidrag till privatdetektivernas brokiga släkte är utan tvekan Åke Holmbergs Ture Sventon. Han är, som generationer svenskar vet, den lätt läspande och semmelälskande, skarpsinnige och orädde uppspåraren av allehanda försvunna ting, juveler, hästar, katter, kameler, kylskåp, ja, hela slott. I mästerverket ”Ture Sventon i öknen” visar han dessutom – för enda gången i berättelserna om honom – att han har uppspårandets motsatta förmåga: den att få saker att försvinna. I slutet av boken som jag håller som mästerverket bland de nio om honom utplånar han en hel karavan (underförstått utan att något liv går till spillo) och räddar på så vis sin käre vän Omar från en ytterst pinsam belägenhet. Sventon överträffar därmed sina internationella kolleger Hercule Poirot eller Philip Marlowe, han utför en kraftfull, magisk akt: han ändrar i verkligheten.

Sventon har också böckerna igenom en god aptit – på många andra anrättningar än semlor. Vad som äts och dricks i Sventonböckerna av detektiven och hans vänner och fiender kan vi nu ta del av i den vackra lilla boken ”Ture Sventons kokbok. Inte bara temlor – 35 recept ur Åke Holmbergs böcker” skriven av Inge-Björn Mossige-Norheim (Tragus förlag). Som sig bör är boken fylld av Sven Hemmels geniala originalillustrationer, omslaget pryds av en Sventon med hökprofil och kockmössa.

Annons
Annons
Annons